Američko veleposlanstvo u Jeruzalemu za godinu dana

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u srijedu da će Sjedinjene Države preseliti svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem u roku od godine dana.
Ta premijerova objava drastično se razlikuje od onoga što su ranije rekli dužnosnici Bijele kuće – da će za taj potez trebati najmanje tri do četiri godine zbog strogih mjera sigurnosti i drugih zahtjeva.

Netanyahu je dao tu izjavu izraelskim novinarima na letu iz Delhija za Gujarat tijekom državnog posjeta Indiji, izvijestio je Times of Israel.

“Moja je procjena da će to biti puno brže nego što ljudi misle, u roku od godine dana od danas”, kazao je Netanyahu kako prenosi list.

Američki predsjednik Donald Trump priznao je Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu 6. prosinca i pokrenuo je proces premještanja američkog veleposlanstva u Jeruzalem.

Izrael tvrdi da je Jeruzalem njegov “nedjeljivi glavni grad”, a Palestinci žele Istočni Jeruzalem, u kojem živi više od 300 tisuća Palestinaca, za prijestolnicu svoje buduće države.

Promjena američke politike prema Jeruzalemu izazvala je veliko nezadovoljstvo međunarodne zajednice i potpunu osudu arapskog i islamskog svijeta.

You may also like

0 comments