Američko ruski odnosi na najnižoj su razini

Američki predsjednik Donald Trump napisao je u ponedjeljak na Twitteru, uoči sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, da američko- ruski odnosi nikad nisu bili lošiji.
“Naši odnosi s Rusijom NIKAD nisu bili lošiji, zahvaljujući mnogim godinama američke ludosti i gluposti”, napisao je Trump uoči sastanka s Putinom.

To je pripisao “lovu na vještice” koji po njemu provodi FBI istragom oko ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016.

Trump je na Twitteru napisao i da njegov prethodnik Barack Obama nije obraćao pozornost na optužbe FBI-a o ruskom miješanju i da ih se počelo uzimati zaozbiljno tek kada je Trump izabran. Također je naglasio da je summit NATO-a bio uspjeh, i da su mediji netočno prenosili. “Primio sam puno poziva od čelnika zemalja NATO-a koji mi zahvaljuju za pomoć da ih okupim i usmjerim prema financijskim obvezama, sadašnjim i budućim. Imali smo zaista dobar summit koji je netočno prenesen od strane mnogih medija. NATO je sada snažan i bogat”.

Trump je prilično uzburkao summit NATO-a, održan u srijedu i četvrtak, oštro napavši Njemačku i ostale saveznike zbog premalog izdvajanja za obranu i trgovinskog deficita koji SAD ima s Europom. Kremlj je u ponedjeljak objavio da bi se Putin i Trump na summitu mogli odmaknuti od krize u odnosima, prenijela je agencija RIA.

Dodao je da bi razgovori o Siriji mogli biti teški zbog američkog stajališta prema Iranu. Također je kazao da povećanje budžeta NATO-a tjera Rusiju da bude na oprezu. Američki i ruski predsjednik sastaju se u ponedjeljak oko 13 sati u predsjedničkoj palači u središtu Helsinkija na svom prvom bilateralnom susretu. Tom će susretu prethoditi Trumpov sastanak s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom koji će se s Putinom sastati nakon summita.

Putin i Trump najprije će razgovarati u četiri oka u nazočnosti prevoditelja, a onda će im se za radnim ručkom pridružiti njihova brojna izaslanstva. Prije sastanka dvojice predsjednika, sastat će se ministri vanjskih poslova Mike Pompeo i Sergej Lavrov. Uoči sastanka, više tisuća ljudi prosvjedovalo je u nedjelju u finskoj prijestolnici protiv jednog i drugog čelnika.

Nekoliko sati prije svog prvog bilateralnog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, američki predsjednik Donald Trump koji je poručio da američko-ruski odnosi nikad nisu bili gori, stigao je u rezidenciju finskog predsjednika Saulija Niinista u Helsinkiju na radni doručak.

Trump i Prva dama Melanija stigli su u rezidenciju finskog predsjednika na sastanak koji prethodi prvom bilateralnom susretu Trumpa i Putina koji bi trebao početi oko 13 sati.

“Naši odnosi s Rusijom nisu nikad bili gori zahvaljujući dugogodišnjoj američkoj gluposti i sada zbog namještenog lova na vještice”, napisao je Trump na Twitteru prije svoga susreta s finskim predsjednikom.

Rusko miješanje u američke izbore posljednjih godina opterećuje odnose dviju zemalja. Prije nekoliko dana američka savezna velika porota podigla je optužnicu protiv 12 ruskih vojnih obavještajaca zbog ‘hakiranja’ kompjutorske mreže predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton i Demokratske stranke tijekom predsjedničkih izbora 2016..

Optužnica, za koju je zaslužan Robert Mueller, posebni savjetnik u istrazi o umiješanosti Rusije u izbore na kojima je pobijedio Donald Trump, podignuta je tri dana prije Trumpova susreta s ruskim predsjednikom Putinom.

Trump Muellerovu istragu opetovano naziva “namještenim lovom na vještice” kako bi se naštetilo američko-ruskim odnosima. Trump optužuje svoga prethodnika Baracka Obamu što ništa nije poduzeo 2016. kada je ga je FBI obavijestio o ruskom miješanju “jer je mislio da će pobijediti nepoštena Hillary” i da to tada nije bila velika stvar. “Kada sam ja pobijedio to je postala velika stvar i pokrenut je namješteni lov na vještice”, poručuje Trump.

Trump je ponovno optužio medije za lažno izvještavanje sa summita NATO-a održanog prošli tjedan u Bruxellesu, koji on prikazuje kao svoju osobnu pobjedu. “Imao sam puno poziva od čelnika zemalja članica NATO-a, koji mi zahvaljuju što sam ih ujedinio i usmjerio da se usredotoče na financijske obveze, sadašnje i buduće. Imali smo istinski veliki summit NATO-a, o kojem je većina medija netočno izvještavala. NATO je sada snažan i bogat”, napisao je na Twitteru Trump.

Summit NATO-a održan u prošlu srijedu i četvrtak u Bruxellesu postao je u jednom trenutku dramatičan kada je Trump na sastanku NATO-a s izaslanstvima Gruzije i Ukrajine ponovno, mimo dnevnog reda, otvorio pitanje raspodjele tereta troškova obrane.

Trump je tražio da se dva posto počne izdvajati što prije, te da se kroz neko razdoblje to poveća na 4 posto BDP-a za obrambene proračune. Na kraju summita Trump je sazvao konferenciju za novinare koja nije bila planirana i rekao da su se čelnici zemalja članica NATO-a složili “znatno povećati” troškove za obranu i da je NATO danas puno jači nego prije dva dana.

Međutim, u završnoj deklaraciji, koja je bila pripremljena danima unaprijed, nije se ništa promijenilo i dalje je ostalo da se članice obvezuju da će se do 2024. nastojati što više približiti cilju o izdvajanju od dva posto BDP-a za obranu.

You may also like

0 comments