Američko kineski pregovori podigli cijenu nafte

API
Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 64 dolara, potaknute nadom da će SAD i Kina postići trgovinski sporazum a dodatnu potporu pružila su im i očekivanja pada zaliha sirove nafte u SAD-u.

Vodeći američki i kineski trgovinski pregovarači jutros su razgovarali telefonom, priopćilo je kinesko ministarstvo trgovine, u sklopu nastojanja dvije strane da zaokruže „prvu fazu“ trgovinskog sporazuma i time riješe sukob koji traje već 16 mjeseci.

Telefonski poziv poklopio se s pojačanim napetostima u odnosima dvije zemlje nakon što je Kina jučer kontaktirala američkog veleposlanika kako bi prosvjedovala protiv usvajanja zakona u Kongresu o ljudskim pravima i demokraciji u Hong Kongu.

Kad je riječ o opskrbi, pozornost je usmjerena na sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u Beču 5. prosinca, nakon čega bi razgovori trebali biti prošireni i na skupinu neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom.

OPEC+ trenutno koordinirano smanjuje proizvodnju za 1,2 milijuna barela dnevno. Šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol izjavio je za Reuters da bi zemlje OPEC-a trebale donijeti ispravnu odluku za “vrlo krhko” svjetsko gospodarstvo.

Predviđajući snažan rast proizvodnje nafte u neovisnim proizvođačima, posebno u SAD-u, Brazilu, Norveškoj i Gvajani, Birol je rekao: „Na tržištu će biti puno nafte. Nadam se da će donijeti ispravnu odluku za sebe i za svjetsko gospodarstvo”.

Cijene su danas poduprla i očekivanja da će najnovija izvješća iz SAD-a pokazati pad zalihe sirove nafte u prošlom tjednu, za 300.000 barela, prema istraživanju analitičara Reutersa. Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tokom dana a vlada sutra-

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 64,21 dolar, što znači da je pala 35 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja, javlja Reuters.

You may also like

0 comments