Američko kineske tenzije ponovno spustile cijenu nafte

Pesimizam oko popuštanja
Cijena nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 26 dolara zbog straha kako ublažavanje lockdowna neće otkloniti probleme prekomjerne opskrbe. Dodatni pritisak stvorile su američko kineske tenzije.

Na londonskom tržištu cijena sirove nafte iznosila je26,14 dolara po barelu, a  na američkom se tržištu barelom trgovalo po 19,15 dolara.

Mnoge zemlje odlučile su ublažiti mjere kojima nastoje suzbiti širenje pandemije koronavirusa, što bi prema analitičarima trebalo potaknuti skroman oporavak svjetske potražnje za naftom s niskih travanjskih razina. Njihova očekivanja podudarila su se s manjom razlikom u cijenama nafte za isporuke krajem godine u odnosu na one u bližoj budućnosti, što signalizira ublažavanje zabrinutosti za potražnju.

Potražnja je još uvijek vrlo slaba, a tržište muči i manjak skladišnih kapaciteta. Podsjetimo, isti ih je prošloga mjeseca potakao rješavati se  kupljene nafte i po cijeni nižoj od nabavne kako bi izbjegli velike troškove skladištenja.

Zabrinutost za potražnju podržavaju i novi makroekonomski podaci koji odražavaju posljedice pandemije. Tako su najnovija izvješća iz azijske i europske industrije pokazala pad aktivnosti na najnižu razinu otkada su se počeli objavljivati podaci odnosno od globalne financijske krize.

Trgovce je danas zabrinulo i rasplamsavanje američko-kineskih tenzija. Tako se na prošlotjednu prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa carinama na kineski uvoz nadovezao državni tajnik Mike Pompeo nedjeljnom izjavom o “značajnim dokazima” u prilog tvrdnji da je koronavirus izašao iz kineskog laboratorija.

Prognoze potražnje stišale su prošlotjedno oduševljenje, što je zajedno s mogućim novim trgovinskim tenzijama između SAD-a i Kine, danas snažno pritisnulo cijene, kažu analitičari ING-a.

Strah od novog američko-kineskog sukoba podupro je dolar u odnosu na većinu drugih ključnih valuta, što je također zakočilo cijene nafte jer je smanjilo kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom..

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela košarice njezine nafte u petak iznosila 16,52 barela, što znači da je bila 1,53 dolara niža nego prethodnog radnog dana.

You may also like

0 comments