Američko hipotekarno tržište pred kolapsom?

Jutarnji list
Ako američke banke i vlasti hitno ne pomognu sudionike na tržištu hipotekarnih zajmova, ono bi zbog posljedica širenja koronavirusa moglo doživjeti kolaps s domino efektom na cijelu ekonomiju, upozorio je jedan od najvećih američkih poduzetnika na nekretninskom tržištu i izvršni direktor kompanije Colony Capital Tom Barrack.

Barrack je sa svojim zlogukim prognozama upoznao ostale sudionike na tržištu na pripadajućoj internetskoj platformi Medium, čije su objave poznate uglednom portalu Bloomberg. Prema tvrdnjama portala, Barrack je svoja upozorenja odaslao u nedjelju, 22.ožujka kasno navečer.

– Zahtjevi kreditora za otplatom obveza vjerojatno će eskalirati na sistemskoj razini, što će izazvati domino efekt istovjetnih zahtjeva kod širokog kruga dionika na cjelokupnom tržištu nekretnina, uključujući vlasnike nekretnina i kuća, stanodavce, programere, hotelske operatore i njihovi stanare i zaposlenike – naveo je Barrack koji je buduće stanje na tržištu, ako se obistine njegove najave, usporedio s situacijom koja je nastupila za vrijeme velike depresije u SAD-u tridesetih godina prošlog stoljeća.

Prvi čovjek Colony Capitala, prema navodima Bloomberga, u svojoj analizi polazi, među ostalim, od krhkog povjerenja investitora u tržište hipotekarnih kredita. Nužno je, smatra Barrack, stimulirati interes financijskih fondova i zajmodavatelja za reotkup finacijskih obveza na tržištu hipotekarnih kredita.

Kao jednu od potrebnih mjera za spas spomenutoga tržišta, Barrack predlaže administraciji predsjednika Donalda Trumpa ubrizgavanje oko 500 milijardi dolara iz državnog proračuna na tržište, odgodu primjene ranije donesenih propisa o kreditnim gubicima do 2024. te fleksibilniji pristup regulatora u odnosu na banke koje rade s zajmodavcima na tržištu hipotekarnih kredita.

Drastičan pad povjerenja financijske industrije u sudionike na tržištu hipotekarnih kredita u SAD-u bio je, podsjetimo, okidač za veliku financijsku i gospodarsku krizu 2008.. Pred krahom su se tada našle dvije najvažnije financijske institucije na tamošnjem tržištu nekretnina Fannie Mae i Freddie Mac koje su raspolagale s polovicom hipotekarnih zajmova u SAD-u u vrijednosti od oko 5000 milijardi dolara.

U posljedničnom lancu nelikvidnosti, zbog Fannie Mae i Freddie Mac, našle su se 2008. i jedna od najvećih osiguravateljskih kuća na svijetu AIG, banka Citigroup, kao i drugi sudionici na financijskom tržištu poput Lehman Brothersa, donosi Novac.hr

You may also like

0 comments