Američkim financijašima regulativa priječi bitcoin?

Analiza

Američki financijaši s neskrivenim žaljenjem gledaju na recentni uspon vrijednosti bitcoina s obzirom da im trenutna regulativa priječi znatniju izloženost kriptoimovini. Kako piše Reuters, snažna kolebljivost cijene najpopularnije digitalne valute od početka ove godine nije smanjila entuzijazam investitora Jima Paulsena prema toj vrsti imovine.

Međutim, ovaj glavni investicijski direktor Leuthold Groupa koji upravlja s milijardu dolara imovine zbog regulatornih odredbi ne smije u portfelju držati bitcoin.

Stoga samo može promatrati kako je vrijednost bitcoina skočila 900 posto od lanjskog ožujka. “Ono što volim kod bitcoina jest da je njegova korelacija prema dionicama i drugim klasama imovine iznimno neovisna”, tvrdi Paulsen.

Upravo činjenica da postoji imovina koja se ponaša drukčije od dionica i obveznica sve više golica fond menadžere. Dobar dio njih promatra tu kriptovalutu kao dobar štit od inflacije.
Gotovo 20 posto financijskih savjetnika preporuča ulaganje u kriptovalute tijekom ove godine zbog zabrinutosti oko rasta inflacije. Za usporedbu, lani je takav potez preporučalo 6,3 posto savjetnika, pokazju podaci Citibanka.

BlackRock, najveće društvo za upravljanje investcijskim fondovima na svijetu, objavio je 21. siječnja da je dodao terminske ugovore na bitcoin kao prihvatljiva ulaganja za dio svojih fondova. Financijski stručnjaci stoga smatraju da će taj BlackRockov potez uskoro slijediti još institucionalnih ulagača.

Međutim, američki financijski regulator, Komisija za burze i vrijednosnice (SEC), još ne prepoznaje kriptovalute kao vrijednosne papire, poput dionica ili obveznica. Robert Jenkins, direktor istraživanja u tvrtki Refinitiv Lipper, dodaje i kako SEC još nije zauzeo stav mogu li investicijski fondovi izravno držati kriptovalute.

Stoga nema pouzdanih podataka kolika je stvarna izloženost fondova prema kriptovalutama jer oni nisu obvezni to objavljivati, dodaje Jenkins. U SAD-u je od 2013. osam investicijskih tvrtki neuspješno pokušavalo osnovati fond čijim se udjelima trguje na burzi (ETF) vezan na bitcoin.

S druge strane, kanadski financijski regulator odobrio je 12. veljače prvi ETF vezan na bitcoin na svijetu, pa dio investitora smatra da će i američki SEC uskoro slijediti taj potez. Ove godine do 1. ožujka fondovi kriptoimovine zabilježili su priljev 4,2 milijarde dolara kapitala, piše Poslovni dnevnik.

Jedan od visokih menadžera Goldman Sachsa predviđa konsolidaciju u sektoru operatera infrastrukture za kriptovalute.

Goldman ima bikovski pogled na bitcoin i drugu kripto imovinu barem od 2014. godine, jednom kada je te monetarne tehnologije nazvao dijelom “megatrenda” koji pokreće promjene u sektoru financija kakvog smo poznavali. Čini se da je banka nekad favorizirala blockchain tehnologiju nad pojedinačnom imovinom poput bitcoina.

To se, međutim, promijenilo u posljednjih tri do šest mjeseci, jer instituciionalni investitori pokazuju sve veći apetit za bitcoinom.

Kako bi udovoljio toj rastućoj potražnji, Goldman Sachs nedavno je najavio da će revitalizirati svoj odjel za kripto trgovanje, najavljen 2017. godine, ali odložen mjesecima kasnije zbog regulatornih problema. Ponuda bi mogla ugledati svjetlo dana već sredinom ožujka, izvijestio je CoinDesk, iako će “u početku biti prilično uska”, prema McDermottu.

You may also like