Američki zastupnici optužili saudijskog princa za ubojstvo novinara

Američki zastupnici optužili su u nedjelju saudijskog princa Mohameda bin Salmana da je naredio ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, dok je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa zadržala opreznije stajalište.
“Mislim li da je to učinio? Da, mislim da je”, rekao je republikanski senator Bob Corker, utjecajni predsjednik Odbora za vanjske odnose Senata u razgovoru za kanal CNN. Corker je izjavio da čeka završetak istrage te je izrazio nadu da će Turska podijeliti audio snimke Khashoggijeva ubojstva u saudijskom konzulatu u Istanbulu prije dva tjedna.

On je jasno rekao da vjeruje da je ubojstvo režirao prijestolonasljednik. “Pretpostavljam da će na kraju Sjedinjene Države i ostatak svijeta shvatiti da je on to učinio”, rekao je Corker.

Princ je zanijekao bilo kakvu umiješanost u nestanak Khashoggija, kritičara njegove politike. Brojni Trumpovi kolege iz republikanske stranke priključili su se demokratima u Kongresu, izražavajući nestrpljenje da se konačno dobiju odgovori od Rijada.

Za Corkera, Saudijci su izgubili “svaku vjerodostojnost”, a njegov kolega, republikanski senator Ben Sasse kazao je da oni imaju “puno toga za objasniti”. Senator Dick Durbin kazao je da vjeruje da “princ ima svoje otiske na svemu ovome”.

Jamal Khashoggi ušao je 2. listopada u saudijski konzulat u Istanbulu, i otad mu se gubi svaki trag. Saudijska Arabija u subotu je priopćila da je taj novinar i dopisnik Washington Posta umro u konzulatu nakon borbe s osobama s kojima se ondje susreo. Međunarodna zajednica vrlo je skeptična prema tom objašnjenju iz Rijada.

Predsjednici Francuske i SAD-a, Emmanuel Macron i Donald Trump, razgovarali su u nedjelju navečer o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, ubijena unutar konzulata njegove zemlje u Istanbulu, rekla je Bijela kuća.

Trumpova glasnogovornica Sarah Sanders izvijestila je u priopćenju da su dvojica šefova država razgovarala telefonski uoči dolaska američkog predsjednika u Francusku na komemoraciju stote obljetnice primirja iz 1918.

Razgovarali su o “okolnostima koje su popratile tragičnu smrt saudijskog novinara Jamala Khashoggija”, istaknula je Sanders. Nakon što je pokazao popustljivost spram Saudijske Arabije u toj aferi, Trump je promijenio ton u subotu, ocjenjujući da je “očito bilo obmana i laži”. Francuska je istaknula u nedjelju, s Njemačkom i Velikom Britanijom, “hitnu potrebu za rasvjetljavanjem” događaja.

Turski predsjednik Recep Tayyyip Erdogan obećao je u nedjelju detaljno izvješće o Kashoggijevom ubojstvu u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a saudijski kralj i prijestolonasljednik navodno su nazvali novinarovu obitelj kako bi joj izrazili sućut.

Rijad je u subotu priznao da je Khashoggi ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, ali međunarodna zajednica s nevjericom gleda na verziju koju je ponudilaa Saudijska Arabija. London, Pariz i Berlin u zajedničkom su priopćenju objavili da Saudijska Arabija mora pružiti činjenice kako bi se njezino objašnjenje o okolnostima smrti saudijskog novinara Jamala Khashoggija smatralo vjerodostojnim.

Glasnogovornica američkog predsjednika dodala je da su Trump i Macron “također razgovarali o nizu gospodarskih i sigurnosnih pitanja, među kojima o stanju u Siriji” i povlačenju SAD-a iz ugovora potpisana s Rusijom o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa.

You may also like

0 comments