Američki senat traži povlačenje podrške Saudijcima

Američki Senat podržao je prijedlog da se glasuje o povlačenju američke podrške koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom koja se bori u Jemenu, što je udarac za predsjednika Donalda Trumpa, piše u četvrtak BBC.
Velik broj senatora nezadovoljan je Trumpovim odgovorom na ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija. Državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane Jim Mattis pozvali su ih da ne podrže taj dvostranački prijedlog, tvrdeći da će pogoršati situaciju u Jemenu. Usprkos tome, senatori su ga izglasali sa 63 glasa za i 37 protiv. ritike upućenu Rijadu učestalije su nakon što je Khashoggi, američki državljanin, 2. listopada ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Američki mediji objavili su kako CIA vjeruje da je ubojstvo naredio saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman. Trump je odbacio tvrdnje obavještajne agencije jer po njemu nije donijela čvrste zaključke. Saudijsku Arabiju je opisao kao ključnu saveznicu i ignorirao je pozive na sankcioniranje vodstva kraljevine, a prošli tjedan joj je objavom na Twitteru zahvalio na niskim cijenama nafte.

Senatori su nezadovoljni i time što direktorica CIA-e Gina Haspel u srijedu nije prisustvovala njihovoj zatvorenoj sjednici o odnosima s Rijadom. Haspel je poslušala snimku za koju Turska tvrdi da je Khashoggijevo ubojstvo te je proučavala dokaze u tom slučaju. Jedan senator njezin je nedolazak proglasio “prikrivanjem”. “Vrijeme je da Saudijskoj Arabiji pošaljemo poruku, i zbog kršenja ljudskih prava i zbog nevjerojatne humanitarne katastrofe koju izaziva u Jemenu”, kazao je demokratski senator Bob Menendez.

Republikanac Bob Corker koji predsjeda senatskim odborom za vanjske odnose, rekao je kako “tu postoji problem”. “Shvaćamo da je Saudijska Arabija vrsta saveznika i djelomično važna država. S druge strane imamo princa koji je izvan kontrole”, rekao je Corker.

Slična rezolucija predložena je ranije ove godine, no nije prošla u Senatu. Sada je atmosfera drugačija, a senatori su sve zabrinutiji oko načina na koji Rijad vodi rat u Jemenu i ogromnog broja civilnih žrtava. Ovo glasovanje u Senatu znači da se idući tjedan očekuje dodatna rasprava o američkoj podršci Saudijcima. Dio senatora koji su glasovali za prolazak mjere podržava borbu saudijske koalicije u Jemenu, no htjeli su pokazati svoje nezadovoljstvo odgovorom Trumpove administracije na Khashoggijevu smrt.

Čak i da Senat izglasa ovu rezoluciju, malo je vjerojatno da će ju potvrditi trenutni sastav Zastupničkog doma. Republikanci tamo još uvijek drže većinu, a u prošlosti su glasali protiv takvih mjera, prenosi BBC. No to bi se moglo promijeniti iduće godine kad demokrati preuzmu većinu koju su osvojili na izborima na sredini predsjedničkog mandata početkom ovog mjeseca.

You may also like

0 comments