Američki Senat u ponedjeljak će glasati o četiri zakonska prijedloga za jačanje kontrole oružja tjedan dana nakon pucnjave u Orlandu koja je pokrenula pozive da se oružje zadrži dalje od ljudi koje se prati zbog sumnje na terorizam.

Iako je ova pucnjava s najvećim brojem žrtava u modernoj američkoj povijesti izazvala brzu reakciju vlasti, očekuje se da nijedan od četiri predložena zakonska prijedloga neće skupiti 60 glasova potrebnih za prolaz pošto republikanci i demokrati ne mogu postići konsenzus o opsegu bilo kakvih novih ograničenja. Prijedlozi, čiji je cilj pojačati provjeru kupaca oružja, bit će izneseni kao amandmani na proračun ministarstva pravosuđa.

Iako slični prijedlozi nisu prošli nakon pokolja u osnovnoj školi u Newtownu u Connecticutu u 2012., kao ni pucnjave u kongresnom centru u San Bernardinu u Kaliforniji prošle godine, neki senatori ustraju na tome da se politika oko kontrole oružja mijenja, te da je državna sigurnost sve važniji dio te debate.

Anketa Reutersa i Ipsosa, koja je provedena prošli tjedan, pokazala je da 71 posto Amerikanaca podupire barem umjerene regulacije i restrikcije prodaje oružja, što je rast od 60 posto koliko ih je bilo krajem 2013. i 2014. godine. SAD ima više od 310 milijuna komada oružja, što je otprilike jedan komad po stanovniku.

Napadač na gay klub u Orlandu 29-godišnji Omar Mateen, sin afganistanskih imigranata rođen u New Yorku, prošli je tjedan zapucao je iz poluautomatske puške AR-15 na posjetitelje kluba i pritom je ubio 49 ljudi, a 53 ranio. Nakon trosatne opsade interventna policija je upala u klub i ubila je Mateena.

Related Posts