Američki SEC platio zviždaču 3.7 milijuna dolara

Američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) platila je zviždaču iz australske rudarske kompanije BHP Billiton 3,75 milijuna dolara za detaljne informacije o navodnom podmićivanju azijskih i afričkih dužnosnika, izvijestio je u ponedjeljak Australian Financial Review.

Pozivajući se na pravne izvore, taj list je objavio da je to prvi put da je neki zaposlenik australske tvrtke dobio nagradu iz SAD-a radi otkrivanje informacija.

BHP se prošle godine nagodio sa SEC-om, plativši 25 milijuna dolara za rješavanje optužbi da je prekršio američki zakon protiv mita time jer nije pravilno nadgledao program u sklopu kojeg je za više desetaka stranih državnih dužnosnika platio prisustvovanje Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

Australske novine nisu objavile dokaze koje je američkim vlastima podastro zviždač, jer su željele zaštititi identitet te osobe. BHP Billiton je priopćio u ponedjeljak da u potpunosti surađuje sa SEC-om, kao i u istrazi američkog Ministarstva pravosuđa.”Nismo svjesni umiješanosti bilo kojeg zviždača u istragu SEC-a ili ministarstva”, priopćio je BHP. “Poštujemo i potpuno podržavamo zaštitu za sve zviždače i važnost pružanja povjerljivih informacija”, poručila je tvrtka. Tu najveću svjetsku rudarsku kompaniju po istom pitanju istražuje i australska savezna policija.

You may also like