Američki republikanci u ofenzivi promjene Obamacarea

Republikanci rade na promjenama svojeg novog programa zdravstvenog osiguranja kako bi u njega uključili veće porezne olakšice za Amerikance starije dobi i uveli radni status kao uvjet za program Medicaid za siromašne, objavio je u nedjelju predsjednik parlamenta Paul Ryan.

Ryan je izjavio kako republikanci i dalje planiraju u četvrtak u Zastupničkom domu glasati o novom zakonu o zdravstvenom osiguranju. Govoreći na televiziji Fox News, Ryan je dodao kako čelnici republikanaca rade na izmjeni zakona u onim područjima s kojima su neki od republikanaca bili nezadovoljni. “Smatramo da bi trebali dodati još više pomoći nego što trenutni zakon to čini” za ljude niskih primanja stare između 50 i 64 godine, rekao je Ryan o poreznim olakšicama za zdravstveno osiguranje koje su predložene u novom nacrtu zakona. Republikanci rade i na promjenama kojima bi se saveznim državama omogućilo primati isplate od države za Medicaid, otkriva Ryan. Medicaid je program osiguranja za one s niskim primanjima koji financiraju savezne države i federacija.

Republikanci su i dalje duboko podijeljeni oko prijedloga za novi zdravstveni sustav, prvog većeg zakonskog pothvata Donalda Trumpa kojim bi ispunio obećanje iz svoje kampanje o povlačenju i zamjeni takozvanog Obamacarea, zakona kojeg je uveo njegov prethodnik Barack Obama. Trump nagovara zastupnike da glasaju za njegov zakon, a nakon sastanka u petak na kojem je podržao uvjet radnog statusa, dakle zaposlenost ili traganje za poslom, te fiksan iznos novaca koje bi savezna vlada davala saveznim državama za Medicaid, dobio je podršku desetak konzervativaca, no neki su i dalje suzdržani.

Iako Ryan tvrdi da se osjeća “jako dobro” zbog izgleda tog zakona u Zastupničkom domu, vodeći konzervativni zastupnik je za C-Spanov program “Newsmakers” otkrio da trenutno postoji 40 republikanaca koji će glasati protiv. Iako republikanci drže većinu u tom domu, da bi prijedlog prošao ne smije ih biti više od 21 protiv.

Zastupnik Mark Meadows, čelnik tvrdolinijaškog konzervativnog parlamentarnog kluba House Freedom Caucus, tvrdi kako zakon “apsolutno neće” proći u trenutnom obliku. Taj zastupnik iz Sjeverne Karoline smatra kako promjene koje se razmatraju za program Medicaid neće biti dovoljne ako će saveznim državama ostaviti mogućnost odluke o tome hoće li zahtijevati zaposlenost osiguranika.

Čak i ako zakon prođe u Zastupničkom domu, očekuju ga veliki izazovi u Senatu. Senator Tom Cotton, konzervativni republikanac iz Arkansasa koji je kritičar tog prijedloga, ističe kako je problem u tome što se njime neće smanjiti naknade za ljude koji su na tržištu privatnih osiguravajućih kuća. Zastupnici trebaju usporiti i riješiti ovaj problem, smatra Cotton. “To se može popraviti, ali će trebati jako puno posla”, naglasio je na CNN-u.

Umjereni republikanci su također izrazili zabrinutost oko zakona, a njihove zamjerke se često razlikuju od onih koje su izrekli konzervativci. Republikanska senatorica Susan Collins iz Mainea rekla je na NBC-u kako je zabrinuta oko posljedica prijedloga na starije Amerikance, kao i da bi njegova primjena prebacila troškove Medicaida na savezne države. Collins upozorava da se treba baviti i zdravstvenom zaštitom jer bi pod novim zakonom bez nje u idućoj godini moglo ostati 14 milijuna, a u idućem desetljeću 24 milijuna ljudi.

You may also like