Američki regulator odobrio kinesko preuzimanje švicarske Syngente

Američki regulator odobrio je kineskoj državnoj kompaniji China National Chemical planirano, 43 milijarde dolara vrijedno preuzimanje švicarskog proizvođača pesticida i sjemena Syngenta, objavile su u ponedjeljak dvije kompanije.

ChemChina i Syngenta navode u zajedničkoj izjavi da su “dobili odobrenje za predloženu transakciju od Odbora za inozemna ulaganja u SAD-u (CFIUS)”. Napominju kako transakciju još moraju odobriti brojni regulatori širom svijeta. Bit će to daleko najveća inozemna akvizicija kineske tvrtke u povijesti.

Iz ChemChine i Syngente napominju i da očekuju njezino zaključenje do kraja godine. Kineska je kompanija najavila transakciju početkom veljače, procjenjujući njezinu vrijednost na 465 dolara po dionici plus posebnu dividendu.

Početno je prema predviđanjima ChemChine i Syngente prvi dio transakcije trebao biti završen do 23. svibnja, no taj je rok produživan u dva navrata zbog očekivanja odobrenja regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja. U međuvremenu, određen je novi rok, 13. rujna.

U Švicarskoj iskrsnulo je nekoliko prepreka ali daleko najviše dvojbi transakcija je izazvala u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je smješten veliki dio poslovanja Syngente.

Krajem ožujka četiri člana odbora američkog Senata za poljoprivredu napisalo je pismo ministru financija Jacku Lewu u kojem su izrazili zabrinutost zbog predložene transakcije. Zatražili su provjeru “potencijalnih konzekvenci te kupovine po američku nacionalnu sigurnost, uz poseban fokus na moguće posljedice po sigurnost opskrbe hranom i sigurnost našeg sustava prehrane”.

Time si stvoreni uvjeti za aktiviranje regulatora za nacionalnu sigurnost CFIUS-a koji inače analizira moguće posljedice inozemnih preuzimanja američkih kompanija, tumači agencija AFP.

You may also like

0 comments