Američki predsjednik želi proširiti G7?

Australija se pridružuje
Australija će prihvatiti poziv za sudjelovanje na sastanku sedam industrijskih najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), potvrdio je u utorak, u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, australski premijer Scott Morrison.

Trump je prošloga tjedna izjavio kako će samit G7, koji se trebao održati u srpnju, odgoditi za rujan ili kasnije i proširiti listu sudionika koje želi pozvati te u nju uključiti Australiju, Rusiju, Južnu Koreju i Indiju.

Trump je pozivnicu za sudjelovanje predočio u utorak u direktnom razgovoru i poziv je prihvaćen, kazao je glasnogovornik australskog premijera. “Premijer je potvrdio da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da sudjeluje na sastanku G7, kao što je učinio i lani, kada ga je na sudjelovanje pozvao francuski predsjednik Macron”, kazao je glasnogovornik u priopćenju.

Morrison je jedan od nekoliko svjetskih čelnika koji su posjetili Trumpa u Bijeloj kući tijekom njegova mandata i dvojica čelnika su otvoreno pokazivali svoje prijateljstvo. Morrison, za razliku od nekih europskih čelnika nije javno kritizirao Trumpovu politiku i pridružio se Sjedinjenim Državama u tvrdom stajalištu protiv Kine, australskog glavnog trgovinskog partnera.

Odnosi između Canberre i Pekinga zategnuti su nakon australskih optužbi za kinesko miješanje u unutarnje poslove te uz australsku zabrinutost zbog rastućeg utjecaja Kine u pacifičkoj regiji. Dok se sudjelovanju Australije na samitu G7 neće vjerojatno nitko protiviti, kanadski premijer Justin Trudeau izrazio je protivljenje predloženom sudjelovanju Rusije.

Ipak američki predsjednik Trump u ponedjeljak je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i izvijestio ga o planovima da održi sastanak na vrhu G7 u proširenom sastavu, objavio je u ponedjeljak Kremlj.

Nasilje u SAD-u ponovno je u ponedjeljak navečer, sedmu noć zaredom, buknulo, unatoč ranijim upozorenjima predsjednika Donalda Trumpa da će upotrijebiti vojsku kako bi zaustavio prosvjede.

Policija u St. Louisu objavila je da su četvorica njihovih zaposlenika ranjeni u pucnjavi s prosvjednicima na gradskim ulicama. ‘Svi su transportirani u područnu bolnicu. Svi su pri svijesti i dišu. Vjeruje se da njihove ozljede nisu opasne po život’, poručila je policija na Twitteru.

You may also like

0 comments