Američki kongresmeni pozvali na smanjenje proizvodnje nafte

Čekajući sporazum
Grupa američkih parlamentaraca pozvala je vlasti Saudijske Arabije na stabilizaciju cijena nafte, prijeteći uvođenjem zakona koji će dovesti do povlačenja američke ekonomske i političke podrške ako to ne urade.

Zabrinuti su ponašanjem Kraljevine Saudijske Arabije koja umjetno destabilizira globalno tržište sirove nafte u razdoblju kada se cijeli svijet bori protiv širenja korona virusa, kažu  republikanski zastupnici u Kongresu u pismu Muhammedu bin Salmanu.

Parlamentaci predvođeni Steveom Scaliseom poručili su kako je industrija nafte i prirodnog plina bazirana na slobodnom tržištu u SAD-u, ali Kraljevina može promijeniti smjer, smanjiti proizvodnju i obnoviti balans na tržištu koje bilježi najdrastičniji pad cijena nafte u proteklim godinama.

Do velikog pada cijena sirove nafte došlo je nakon što je istekao sporazum između Rusije i Organizacije izvoznika nafte (OPEC) koju predvodi Saudijska Arabija. Moskva i Rijad od tada vode utrku u povećanju proizvodnje sirove nafte što je dovelo do pada cijena na tržištu.

Američki kongresmeni upozorili su Saudijsku Arabiju da bi aktualna kriza na tržištu energenata mogla ugroziti ekonomsku, vojnu i političku saradnju između Washingtona i Rijada.

Očekuje se da OPEC već danas za 10 ili 15 posto smanji dnevnu proizvodnju sirove nafte za deset ili 15 miliona barela kako bi se zaustavilo prekomjerno snabdijevanje tržišta. U okviru sporazuma koji je postigla sa zemljama OPEC-a, Rusija je izrazila spremnost da za 14 posto smanji proizvodnju nafte, odnosno za 1,6 milijuna barela dnevno, priopćio je u srijedu neimenovani dužnosnik ruskog Ministarstva energetike.

Prema nekim izvorima, u novi sporazum su uključeni SAD, Meksiko, Norveška, Kanada i druge zemlje, a predviđeno je ukupno smanjenje globalne proizvodnje za 70 milijuna barela dnevno. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije da je Moskva spremna smanjiti proizvodnju nafte samo ukoliko i drugi svjetski proizvođači nafte, uključujući SAD, prihvate da urade isto.

Prethodni sporazum u okviru OPEC-a istekao je 31. ožujka, ali Rusija i Saudijska Arabija nisu postigle dogovor o njegovom produženju.

You may also like

0 comments