Američki izvoz je na najnižim granama u posljednjih nekoliko godina

Američki izvoz mogao bi pasti ove godine po prvi puta od izbijanja financijske krize, unatoč državnim naporima za povećanje vanjskotrgovinske razmjene. U prvih sedam mjeseci je izvoz roba i usluga na godišnjoj razini pao 3,5 posto, a prema najnovijim podacima Ministarstva trgovine u kolovozu je sezonski prilagođeni izvoz roba pao za 3,2 posto, što je najniža razina u nekoliko godina, piše Wall Street Journal.

Loši trgovinski rezultati mogli bi usporiti gospodarski rast, što jasno potvrđuje da usporavanje gospodarstva Kine i drugih većih ekonomija utječe na svjetsko gospodarstvo. “Strana potražnja ostaje najslabiji dio našeg gospodarstva,” rekao je Jim O′Sullivan, glavni američki ekonomist u konzultantskoj tvrtki High Frequency Economics. Nije se tako činilo 2010., kada je Predsjednik Barack Obama postavio cilj udvostručavanja izvoza u pet godina.

Zbog pada nezaposlenosti američki su potrošači ponovo postali glavni nositelji gospodarskog rasta, a snažan dolar i slabljenje svjetskih gospodarstava pretvorili su međunarodnu trgovinu u uteg za cjelokupan gospodarski rast u četiri od proteklih šest godina, piše Banka Magazin.

Federal Reserve zabrinut je da bi izvoz mogao usporavati gospodarski rast u nadolazećim godinama. Potpredsjednik Feda Stanley Fischer je u kolovozu rekao da je “izgledno vjerovati da će rast dolara u protekloj godini usporiti rast …u 2016., a možda i 2017.” Ako Fed ove godine počne podizati kamatne stope, to bi moglo dodatno ojačati dolar. Prema službenim podacima izvoz dobara i usluga porastao je 80 posto od 2003. do 2008., ali je rast usporio na 48 posto od 2009. do 2014. godine. No, posljednjih godina izvoz nije razočaranje samo za SAD. Rast trgovine na globalnom planu slijedi gospodarski rast u posljednje tri godine, a taj rast iznosi samo polovicu svoje razine prije izbijanja krize.

You may also like

0 comments