Američki investitor u igri za bugarsku nuklearku

Okretanje Zapadu?
Bugarska vlada dala je zeleno svjetlo državnoj energetskoj kompaniji Bulgarian Energy Holding (BEH) za pregovore s američkim tvrtkama o gradnji novog nuklearnog reaktora u Kozloduju, rekla je ministrica energetike Temenzuka Petkova.

Premijer Bojko Borisov kazao je u utorak da bi se novi reaktor trebao temeljiti na američkoj tehnologiji. Bugarska želi izgraditi novi reaktor kako bi poboljšala energetku sigurnost i prešla na manje zagađujuće metode proizvodnje električne energije, u skladu s ciljevima EU-a o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine, dodala je jučer ministrica energetike.

Nije imenovala tvrtke koje će sudjelovati u pregovorima, ali je rekla da će rezultati biti objavljeni krajem siječnja. Elektrana u Kozloduju ima dva nuklearna reaktora sovjetske proizvodnje od tisuću megavata a vlada traži i investitore za planirani, 10 milijardi eura vrijedan projekt u Beleneu, za koji se očekuje da će uključivati dva ruska nuklearna reaktora od tisuću megavata. Oba su projekta potrebna jer će Bugarska nakon 2030. godine morati početi gasiti termoelektrane na ugljen, naglasila je ministrica..

Lokalni analitičari tumače jučerašnju najavu kao pokušaj vlade da proširi lobističku bazu u Washingtonu i da izbjegne potencijalne američke sankcije zbog bugarskog priključenja na ruski plinovod TurkStream

Američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio je u srpnju da bi se ulagači u Sjeverni tok 2 i ogranak TurkStreama mogli suočiti sa sankcijama, u sklopu nastojanja Washingtona da suzbije ekonomski utjecaj Kremlja na Europu i Tursku. Bugarska je cjevovod na svom teritoriju nazvala Bulgarian Stream i tvrdi da je posrijedi zaseban projekt.

You may also like

0 comments