Home Geopolitika Američki general zabrinut zbog preporoda Rusije i rasta Kine

Američki general zabrinut zbog preporoda Rusije i rasta Kine

by Energypress.net

Američka vojska zabrinuta je zbog djelovanja snaga Ratnog zrakoplovstva Rusije i Kine, izjavio je u intervjuu za USA Today Herbert Carlisle, zapovjednik zračnih operacija američke vojske.

Naša strahovanja vezana su za preporođenu Rusiju i izuzetno agresivnu Kinu, rekao je general Carlisle. Po njegovim riječima, Moskva pokušava uspostaviti kontrolu u istočnoj Europi, a Peking u Južnom kineskom moru. Pritom je general dodao da SAD planira ostati u spomenutim regijama. Oni se trude da nas tamo ne bude, kako bi sami kontrolirali taj dio međunarodnog zračnog prostora. Mislim da ne možemo dopustiti da se to dogodi, izjavio je Carlisle.

On je dodao: “Mi ćemo odgovoriti ako budu djelovali agresivno i rizično”. List ističe da svaki sukob u zraku povećava rizik pogoršanja odnosa između nuklearnih sila. Carlisle je naglasio da je za sprječavanje rasta napetosti neophodno kontinuirano održavanje kontakta s ruskom i kineskom vojskom.

U posljednje vrijeme dogodilo se nekoliko zračnih incidenata u kojima su sudjelovali američki zrakoplovi. Tako je 17. svibnja kineski lovac presreo špijunski zrakoplov američkog Ratnog zrakoplovstva iznad Južnog kineskog mora.

Prije toga su američki piloti provjerili budnost Rusije, pa se vojno-transportni špijunski zrakoplov RC-135V približio obali Kalinjingradske oblasti. Krajem travnja sličan slučaj dogodio se u blizini obala Kamčatke, kada je lovac MiG-31 presreo patrolni zrakoplov P-8 Poseidon američkog Ratnog zrakoplovstva. Pentagon je nazvao djelovanja ruske vojske “nesigurnim i neprofesionlanim”. Rusko Ministarstvo obrane odgovorilo je da piloti poštuju valjanu međunarodnu regulativu zračnog prostora, piše agencija RIA Novosti.

“Još jedan američki general je još jednom izrazio zabrinutost zbog toga što u svijetu postoje druge države osim Sjedinjenih Država. I te države su zbog nekih razloga vojno aktivne kraj svojih granica, što naravno ne može izazvati zabrinutost Amerike”, s ironijom je Konstantin Kosačov na svom Facebooku komentirao izjavu američkog generala Carlislea “preporođenoj Rusiji i agresivnoj Kini”.

“Zaista je neumjesna želja ovih ili onih država da kraj njihovih granica ne bude stalno prisutna američka avijacija”, piše Kosačov. “Stječe se dojam da neki američki časnici sami do kraja ne shvaćaju što govore. Ne znam radi li se o tome što su Amerikanci, ili što su vojne osobe. Najvjerojatnije se radi o kombinaciji pripadnosti ‘izuzetnoj naciji’ i militarističkom načinu razmišljanja. Zato general olako izjavljuje: ‘Brine nas preporod Rusije i vrlo agresivna Kina'”, napisao je Kosačov. “Sama činjenica preporoda druge zemlje je već razlog za zabrinutost Pentagona. Iako se, vjerojatno, možemo i radovati takvom komplimentu iz usta Amerikanca. To je neka vrsta priznanja.”

Related Posts