Američki FED neočekivano snizio kamatne stope

Zbog korona virusa
Američka središnja banka neočekivano je u utorak snizila ključne kamatne stope kako bi zaštitila gospodarstvo od posljedica epidemije koronavirusa nakon što je skupina sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja najavila koordinirane mjere, uključujući fiskalne poticaje.

Fed je snizio ključne kamatne stope za pola postotnog boda, na jedan do 1,25 posto. Redovna sjednica Fedovog odbora za monetarnu politiku zakazana je za sljedeći tjedan. Prethodno su ministri financija skupine G7 najavili da su po potrebi spremni poduzeti mjere, uključujući i one u domeni fiskalne politike.

“S obzirom na potencijalne posljedice Covid-19 po globalni rast, ponovno potvrđujemo da smo spremni upotrijebiti sve odgovarajuće alate kako bismo osigurali snažan, održiv rast i zaštitu od rizika koji bi ga mogli ugroziti”, stoji u priopćenju s telekonferencije.

„Ministri financija G7 spremni su poduzeti mjere, uključujući po potrebi i one fiskalne, kako bi se poduprlo suzbijanje virusa i gospodarstvo u ovoj fazi”, dodaje se. Priopćenje je objavilo američko ministarstvo financija u ulozi predsjedatelja skupine G7. Skupinu G7 čine SAD, Kanada, Japan, Francuska, Italija, Njemačka i Velika Britanija.

You may also like

0 comments