Američki BDP porastao 0.8 posto

Američko je gospodarstvo u prvom kvartalu poraslo snažnije no što se prvotno procjenjivalo, izvijestilo je u petak ministarstvo trgovine, i to ponajprije zahvaljujući snažnoj osobnoj potrošnji na usluge.

Bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je kvartalu porastao za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, objavilo je ministarstvo u drugoj procjeni BDP-a. Time je naviše revidirana prvotna procjena iz travnja koja je pokazivala rast od 0,5 posto.

Za podignutu procjenu zaslužna su prije svega viša ulaganja u zalihe privatnog sektora i snažniji izvoz, kao i slabiji uvoz, objavilo je ministarstvo. Rast je ipak najslabiji od prvog prošlogodišnjeg tromjesečja i znatno je sporiji nego u četvrtom kvartalu 2015. kada su aktivnosti porasle 1,4 posto. Kako se navodi u priopćenju ministarstva trgovine, najveći doprinos rastu realnog BDP-a u prvom kvartalu dala je osobna potrošnja na usluge, i to prije svega na stanovanje, komunalije i zdravstvene usluge.

Potrošnja kućanstava na netrajne proizvode također je porasla, poglavito na hranu i pića, te na plin i druge energente. S druge strane, pad potrošnje zabilježen je u stavci trajnih roba, prije svega motornih vozila i dijelova, pokazalo je izvješće ministarstva.  Potrošnja države i lokalnih vlasti također je uvećana, a rast je zabilježen i na strani ulaganja u stanogradnju.

U odnosu na posljednja tri prošlogodišnja mjeseca osobna je potrošnja ipak znatno slabija, posebno kada je u pitanju roba. U toj je stavci zabilježen rast za samo 0,4 posto, u odnosu na 1,6 posto zabilježenih u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju. Bruto ulaganja privatnog sektora smanjena su pak 2,6 posto, nakon 1-postotnog pada u prethodnom tromjesečju.

Pritom su ulaganja kompanija u opremu potonula čak devet posto, nakon 2,1-postotnog pada u prethodnom tromjesečju, što u Reutersu tumače niskim cijenama nafte i posljedično manjom dobiti a time i smanjenim ulaganjima naftnih kompanija.

You may also like