Američke zalihe učvršćuju cijenu nafte

Cijene nafte učvrstile su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 70 dolara, zakočene neočekivanim rastom američkih zaliha sirove nafte i benzina koji je neutralizirao utjecaj slabijeg dolara.
Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,86 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 64,63 dolara.

Američki institut za naftu (API) objavio je u utorak da su zalihe sirove zalihe u SAD-u porasle u prošlom tjednu za 4,8 milijuna barela dok su analitičari predviđali njihov pad za 1,6 milijuna barela. Porasle su i zalihe benzina, pokazuje API-jevo izvješće.

 Pozornost se sada okreće službenim podacima vlade u Washingtonu koji će biti objavljeni tokom dana.

Protuteža neočekivanom rastu američkih zaliha bio je slabiji dolar, koji za kliznuo za 0,7 posto nakon što je ministar financija Steven Mnuchin izjavio da slabija valuta pozitivno utječe na američku trgovinsku razmjenu sa svijetom.

Slabiji dolar nadovezao se na dugoročni faktor podrške u vidu sporazuma Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom o smanjenju opskrbe za 1,8 milijuna barela dnevno počevši od početka prošle do kraja ove godine.

Trgovci tako predviđaju da cijene nafte vjerojatno neće značajnije padati u predstojećem razdoblju, ukazujući također na dodatnu potporu snažnog gospodarskog rasta koji potpiruje potražnju za naftom.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 67,32 dolara, te je porasla 43 centa u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments