Američke vlasti istražuju Ericsson

Švedski proizvođač opreme za mobilne telekomunikacije Ericsson pod istragom je američkih vlasti zbog mogućih koruptivnih djela povezanih s njihovim ogrankom poslovanja u Kini, objavio je švedski list Svenska Dagbladet (SvD), pozivajući se na neimenovane izvore.

SvD je na svojoj web stranici kasno sinoć objavio da Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) i američko ministarstvo pravosuđa provode istragu u Ericssonu čije su dionice u burzovnim kotacijama u Stockholmu i na američkom tehnološkom tržištu Nasdaq.

U izjavi putem elektronske pošte glasnogovornik Ericssona odbio je komentirati medijske napise, rekavši tek da švedska kompanija surađuje s američkim vlastima kako bi odgovorila na pitanja vezana uz njezino poslovanje koja je dobila u ožujku 2013. godine. “Kao tvrtka s izlistanim dionicama uvijek udovoljavamo zahtjevima za javnom objavom svih informacija vezanih uz događanja koja bi mogla imati materijalne posljedice po kompaniju odnosno njezine financije”, kazao je tvrtkin glasnogovornik.

Ericsson je medijima 2013. godine potvrdio da je od američkih vlasti zaprimio zahtjev za informacijama, kazao je glasnogovornik. Prema ondašnjim medijskim napisima, američke vlasti tada su provodile istrage Ericsonovih poslovnih praksi u Rumunjskoj.

U američkom ministarstvu odbili su komentirati napise švedskog dnevnika, a iz službe odnosa s javnosti u SEC-u nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom izvan uredovnog radnog vremena, navodi Reuters.

Rezultati istrage američkih vlasti o mogućim koruptivnim djelima mogli bi rezultirati značajnim kaznama za kompanije predviđenima odgovarajućim američkim zakonom. U veljači je mobilni operator Vimpelcom pristao platiti 795 milijuna dolara u sklopu nagodbe s američkim i nizozemskim istražiteljima vezano za shemu podmićivanja u Uzbekistanu. Gotovo polovina toga iznosa odnosi se na američke vlasti.

Švedski je list nadalje objavio da je bivši izvršni direktor Ericssona u Aziji imao poslovni interes u jednom od dobavljača Ericssona, čime je prekršio politiku tvrtke, no da je nejasno je li to dio istraga. Također, SEC je pokazao zanimanje za neke poslovne dogovore koje je sklopio Ericssonov poslovni ogranak Microwave Systems, koji je prodan 2006. godine, piše taj švedski dnevnik.

You may also like