Američke tehnološke dionice ponovno na vrhu

Na tržištima
Cijene američkih dionica već danima nezadrživo rastu, pa je Nasdaq indeks sredinom tjedna dosegnuo novu rekordnu razinu, što se zahvaljuje solidnim poslovnim rezultatima kompanija i uvjerenju ulagača da će američki Kongres uskoro prihvatiti nove poticajne fiskalne mjere.

Izvor optimizma tamošnji su ulagači u četvrtak pronašli u objavi da je broj nezaposlenih Amerikanaca prošli tjedan porastao za 1,18 milijuna, najmanje u razdoblju pandemije. Štoviše, podatak je značajno bolji od očekivanja ekonomista koji su procjenjivali 1,42 milijuna nezaposlenih.

Dow Jones ojačao je u srijedu 373 boda ili 1,39 posto, na 27.201 bod, dok je S&P 500 porastao 0,64 posto, na 3327 bodova, a Nasdaq indeks 0,52 posto, na rekordnih 10.998 bodova. S&P 500 od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, udaljen je samo 2 posto.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, među ostalim, Walt Disneya. Od 384 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 83 posto nadmašilo je očekivanja analitičara. Doduše, očekivanja su niska, pa tako analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa za otprilike 20 posto manje nego godinu dana prije. Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu ovih dana usuglasiti nove poticajne mjere, vrijedne oko bilijun dolara. Zadnji rok za postizanje dogovora ističe danas, s obzirom da neke od sadašnjih mjera za pomoć nezaposlenima ističu. A da su nove poticajne mjere nužne, pokazali su u utorak objavljeni podaci s američkog tržišta rada.

Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je da je u privatnom sektoru u srpnju broj zaposlenih porastao za samo 167.000, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali milijun novozaposlenih. Mjesec dana prije broj zaposlenih skočio je za 4,3 milijuna. U ožujku su zbog izbijanja koronakrize burzovni indeksi oštro pali, no posljednjih mjeseci nadoknadili su veliku većinu gubitaka zahvaljujući dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama, donosi Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments