Američke sankcije Kini utjecat će na svjetske burze

Hong Kong i korona
Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle drugi dan zaredom, pri čemu se S&P 500 indeks, po prvi put od početka ožujka, probio iznad razine od 3.000 bodova, što se zahvaljuje nadi ulagača u brzi oporavak gospodarstva.

Proboj S&P 500 indeksa iznad 3.000 bodova, po prvi put od 5. ožujka, zahvaljuje se vijestima o popuštanju restriktivnih mjera, odnosno postupnom otvaranju gospodarstava u američkim saveznim državama, nadi ulagača u pronalazak cjepiva protiv koronavirusa te golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama.

Zbog toga se ulagači nadaju brzom oporavku američkog gospodarstva. „Rast tržišta zahvaljuje se velikoj likvidnosti i nadi da će se gospodarstvo brzo oporaviti. Uspon će se nastaviti, no ne bez zastoja. Slabi poslovni rezultati kompanija u drugom tromjesečju bit će pravi test“, kaže Peter Cardillo, glavni ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

U drugom planu bile su jučer napetosti između Washingtona i Pekinga. Mediji pišu kako američke vlasti razmatraju mogućnost uvođenja različitih sankcija protiv kineskih dužnosnika, poslovnih sektora i financijskih institucija, nakon što je savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow kazao je da je predsjednik Donald Trump toliko ljut na Kinu zbog koronavirusa i drugih stvari da mu trgovinski dogovor više nije toliko važan kao prije.

Trump i njegova vlada svako malo kritiziraju Kinu da nije dovoljno učinila na suzbijanju širenja virusa, a u posljednje vrijeme Washington poručuje i da će oštro reagirati ako Kina nametne Hong Kongu zakon o nacionalnoj sigurnosti.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle.  Na većini azijskih burzi u četvrtak su cijene dionica pale zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine u vezi Hong Konga, dok podršku tržištima pruža jučerašnji rast Wall Streeta.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio treći dan zaredom.  Cijene su nafte, pak, pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 4,3 posto, na 31,40 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 3,1 posto, na 33,65 dolara.

You may also like

0 comments