Američke sankcije Dodiku ostaju na snazi

Veleposlanica SAD u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack potvrdila je u srijedu kako sankcije američke vlade koje su početkom 2017. nametnute Miloradu Dodiku ostaju na snazi, istaknuvši kako je to jasan dokaz koliko je Washingtonu važno suočavanje s problemom korupcije u BiH, ali je najavila kako će SAD surađivati s Dodikom iz poštovanja prema instituciji Predsjedništva BiH, čiji je on trenutačni predsjedatelj.
Cormack uskoro napušta dužnost u BiH po isteku mandata na kojega je postavljena još u vrijeme administracije Baracka Obame, a naslijedit će je Eric Nelson, koji je, kao i ona, karijerni diplomat. “Daytonski sporazum ima ključnu ulogu u BiH i to treba braniti. U budućnosti ćemo raditi s Dodikom kao izabranim članom Predsjedništva BiH iz poštovanja prema toj instituciji i ulozi koju on u njoj ima”, kazala je Cormack u oproštajnom razgovoru s novinarima nekoliko bosanskohercegovačkih portala.

Njen nasljednik Nelson je u listopadu, tijekom saslušanja pred Odborom za vanjske poslove američkog Senata, izrijekom ukazao na problem korupcije u BiH, kojega je u srijedu spomenula i Cormack, te se založio za nastavak politike nametanja sankcija ukoliko to bude nužno kako bi se osiguralo poštivanje zakona te zajamčilo očuvanje mira i stabilnosti.

“Kada domaće institucije ne budu djelovale ili kada mir i stabilnost budu ugroženi, ciljane sankcije mogu biti učinkovit odgovor”, kazao je tada Nelson. Sankcije Dodiku nametnute su s obrazloženjem kako on svojim postupcima ugrožava provedbu Daytonskog sporazuma, a uslijedile su u vrijeme kada je Dodik zaoštrio prijetnje otcjepljenjem Republike Srpske od BiH.

On je nakon toga opetovano tvrdio kako je to osveta “stare administracije”, iznoseći tvrdnje kako će te kaznene mjere ukinuti sadašnji predsjednik SAD Donald Trump, no to se do sada nije dogodilo, a neposredno prije provedbe izbora u listopadu američke sankcije su nametnute i Nikoli Špiriću, bliskom Dodikovom stranačkom suradniku, koji je svojedobno bio i predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Špirića su američke vlasti izravno prozvale zbog umiješanosti u korupciju.

U oba slučaja sankcije znače kako je Dodiku i Špiriću zabranjeno putovanje u SAD, određeno je zamrzavanje imovine koju eventualno tamo imaju, a američkim tvrtkama i građanima zabranjeno je s njima poslovati.

Cormack je kazala kako BiH pati od “endemske korupcije”, a za SAD je to važno jer je bez obzira na sve druge krize u svijetu BiH i dalje u fokusu američke politike, prenio je portal Klix. “Unatoč krupnim pitanjima u svijetu i dalje su i naš Kongres i naše vlasti fokusirani na BiH. Sankcije Dodiku su jedan korak u rješavanju ovih pitanja”, kazala je američka veleposlanica istaknuvši kako je sada važno da BiH dobije jakog i sposobnog glavnog tužitelja koji će se suočiti s tim izazovom.

You may also like

0 comments