Američke carine ugrožavaju radna mjesta u Europi, Iran zaustavio izvoz nafte

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier oštro je kritizirao carine i sankcije koje je uveo američki predsjednik Donald Trump, upozoravajući da uništavaju radna mjesta i gospodarski rast i da Europa neće pokleknuti pred američkim pritiskom kada je u pitanju Iran.
Sjedinjene Države pokrenule su žestoki trgovinski sukob uvođenjem uvoznih carina koje bi po tvrdnjama Washingtona trebale zaštititi američka radna mjesta od navodne nepoštene trgovinske prakse Kine, Europe i drugih zemalja.

Američki predsjednik ustraje i u nakani da uvede sankcije Teheranu, koje ugrožavaju i europske tvrtke s razvijenim poslovima u Iranu, otvarajući time novu bojišnicu u trgovinskom ratu.

“Trgovinski rat usporava i uništava gospodarski rast – i stvara novu neizvjesnost”, izjavio je Altmaier za nedjeljno izdanje lista Bild, dodajući da će pritom potrošači biti najviše na udaru jer zbog povećanih carina rastu i cijene. Altmaier je pohvalio srpanjski dogovor predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera s Trumpom, ističući da je taj preliminarni sporazum spasio stotine tisuća europskih radnih mjesta.

Sjedinjene Države i Europska Unija sukobile su se nakon što je Trump uveo carine na uvoz aluminija i čelika, a Bruxelles odgovorio carinama na određene skupine američkih proizvoda. Američki predsjednik zaprijetio je i carinama na uvoz automobila iz EU ali je u srpnju nakon sastanka s Junckerom pristao na njihovu odgodu. “Sporazum EU-a i SAD-a mogao bi biti samo prvi korak. Naš je cilj globalni trgovinski poredak s nižim carinama, manje protekcionizma i otvorenim tržištima”, ustvrdio je Altmaier.

Komentirajući američke sankcije Iranu, ministar je istaknuo da će Njemačka i njezine saveznice u EU nastaviti podupirati tvrtke koje posluju s Iranom unatoč američkom pritisku. “Nećemo dopustiti da nam Washington diktira s kime možemo poslovati i stoga se držimo Bečkog nuklearnog sporazuma prema kojem Iran ne može proizvoditi nuklearno oružje”, odlučan je Altmaier.

Njemačkim kompanijama treba dozvoliti da i dalje ulažu u Iran koliko god žele, a njemačka vlada zajedno s europskim saveznicama traži mogućnosti za nesmetano daljnje odvijanje financijskih transakcija, dodao je. Nekoliko je europskih tvrtki zbog američkih sankcija obustavilo planirana ulaganja u Iran, uključujući i francusku naftnu kompaniju Total i proizvođače automobila PSA i Renault i njemački Daimler.

Izvoz iranske nafte u srpnju se nastavio smanjivati, što je reakcija na predstojeće potpuno uvođenje američkih sankcija protiv te države u studenom ove godine. Uvoz iranskog „crnog zlata“ smanjuju europski kupci, a isporuke u Francusku i Južnu Koreju već su u potpunosti obustavljene, priopćila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u svom mjesečnom izvješću.

„Izvoz iranske nafte pao je za 90 tisuća barela dnevno, na razinu od 2,19 milijuna barela na dan, jer europski kupci smanjuju svoj uvoz, a Južna Koreja ga je u potpunosti obustavila zbog predstojeće uspostave američkih sankcija u studenom. … Suglasno podatcima za praćenje brodova tvrtke Kepler, izvoz iranske nafte u Europu, uključno i Tursku, u srpnju se snizio na 140 tisuća barela dnevno, što na mjesečnoj razini iznosi 410 tisuća barela. Pri tom je taj pokazatelj 2017.g. iznosio 750 tisuća barela dnevno. A isporuke u Francusku posve su obustavljene“, navodi se u izvješću IEA.

Štoviše, navodi se dalje, američka administracija odbacila je molbu francuske energetske tvrtke Total za izuzeće od američkih sankcija, što bi joj omogućilo nastavak aktivnosti u Iranu i očuvanje svog učešća u (plinskom) projektu „Južni Pars 11“.

Njemačke poslovne udruge upozorile su da Trumpove sankcije predstavljaju sve veću prijetnju za kompanije, uključujući one protiv Irana, kao i carine uvedene Kini u sklopu eskalacije trgovinskog sukoba s azijskim divom.

Trgovinski sukobi i sankcije prigušuju izglede gospodarskog rasta Njemačke, najvećeg europskog gospodarstva, ali Altmaier smatra da i pored toga u ovoj godini mogu očekivati snažan rast temeljen na živahnoj domaćoj potražnji, rekordnoj zaposlenosti i povećanju plaća.

Savezni statistički ured objavit će preliminarne podatke o bruto domaćem proizvodu u drugom tromjesečju u utorak. Analitičari očekuju da će rast na tromjesečnoj razini blago ubrzati, na 0,4 posto, u odnosu na 0,3 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca.

You may also like

0 comments