Američka vlada nastavila s radom nakon blokade

Američke vladine agencije u ponedjeljak su nastavile s radom te se oko 800.000 saveznih radnika vratilo na posao nakon 35 dana blokade vlade, dok se vlasti pripremaju na pregovore o financiranju kako bi izbjegle još jednu blokadu prije isteka roka od tri tjedna.
Najdulje zatvaranje vlade u američkoj povijesti završilo je petak nakon što je predsjednik Donald Trump popustio pod pritiskom i pristao okončati blokadu vlade čije su se posljedice proširile zemljom. Trump je s Kongresom postigao dogovor o trotjednoj deblokadi približno četvrtine vlade koja je bila blokirana, unatoč tome što nije dobio 5,7 milijardi dolara koje je zahtijevao za izgradnju dugo najavljivanog zida na američko-meksičkoj granici.

Ostaje za vidjeti kako će američke vlasti riješiti pitanje granične sigurnosti do 15. veljače, izbjegavajući pritom još jedno zatvaranje vlade. Odbor će pokušati postići kompromis oko graničnog pitanja dok se Kongres priprema za ponovno zasjedanje u ponedjeljak. “Vlada nastavlja s radom, no ne možemo zaboraviti da je blokada predstavljala nepotrebnu muku za milijune Amerikanaca”, napisala je zastupnica Madeleine Dean na Twitteru. Ona je jedna od predstavnica demokrata koji su preuzeli dužnost ovoga mjeseca nakon što je njihova stranka preuzela većinu u Zastupničkom domu.

Trump je zaprijetio da će ponovno proglasiti blokadu ukoliko se do 15. veljače ne postigne prihvatljivo rješenje graničnog pitanja, nakon čega je u nedjelju izrazio skepticizam da će do takvog dogovora doći. Također je ostavio mogućnost proglašavanja izvanrednog stanja kako bi dobio novac potreban za izgradnju zida, a demokrati i neki republikanci najavili su da će se sudskim putem boriti protiv takvog poteza.

Demokrati se protive ulaganju sredstava u izgradnju zida no podupiru ulaganje dodatnih sredstava u sigurnosne mjere poput tehnoloških rješenja te većeg broja službenika granične kontrole. Republikanci, koji su imali kontrolu na Kongresom u vrijeme kada je blokada vlade započela, također su oprezni po pitanju ponovne blokade. Ankete su pokazale da javnost ponajviše krivi Trumpa i njegovu stranku za blokadu.

Savezni djelatnici ovoga će tjedna biti plaćeni nakon 35 dana. Poduzeća koja su se oslanjala na rad vlade suočena su s velikim gubicima no neki zastupnici zagovaraju uvođenje propisa koji bi obvezao državu na podmirivanje tih dugova. “Nikada više ne smijemo američke obitelji dovesti u ovako tešku situaciju”, napisao je američki senator Richard Durbin na Twitteru u nedjelju.

You may also like

0 comments