Američka središnja banka spremna poduprijeti gospodarstvo

Dužnosnica FED-a
Obećanje američke središnje banke da će zadržati kamatne stope blizu nule možda i više godina zasada je “primjereno”, iako će možda biti potrebne i dodatne mjere potpore oporavku, rekla je čelnica Fedova ureda u San Franciscu.

„Kako stvari sada stoje, gospodarstvo i regulatorni okvir u dobroj su poziciji”, rekla je Mary Daly u utorak novinarima.

“Mislim da smo dobro pozicionirani da prebrodimo oluju koja nas je zadesila, no ostaje za vidjeti hoće li biti potrebni novi potezi… Nastavit ćemo pratiti podatke i vidjeti hoće li biti potrebne prilagodbe”, poručila je.

Fed je u pandemiji srezao kamatne stope na nulu i upumpava tisuće milijardi dolara u financijska tržišta, što je podržalo cijene dionica. Realno gospodarstvo pak i dalje mukotrpno pokušava stati na noge i milijuni su građana još uvijek bez posla. Takva situacija „čini se nepoštenom i još je jedan primjer dobitka za Wall Street i gubitka za realno gospodarstvo”, rekla je Daly u utorak u razgovoru čiji je domaćin bilo Kalifornijsko sveučilište u Irvineu.

Istaknula je, međutim, da će zadržavanje kamatnih stopa blizu nule dok se gospodarstvo ne vrati punoj zaposlenosti, kao što je Fed obećao, s vremenom stvoriti više radnih mjesta i pomoći smanjiti nejednakost. Ako središnja banka požuri s podizanjem kamatnih stopa, sugerirala je, imućni možda neće još više povećati svoje bogatstvo, ali će se nejednakost produbiti jer će svi ostali još teže dolaziti do posla. „Nisam spremna žrtvovati milijune radnih mjesta… da bih zaustavila rast tržišta dionica koji ide u korist nekolicini vlasnika udjela”, poručila je Daly.

You may also like

0 comments