Američka proizvodnja i jači dolar pritisnuli cijene nafte

Cijene barela nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima nadomak 65 dolara, pritisnute mogućim povećanjem američke proizvodnje iz škriljaca i jačim dolarom. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 45 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 65,07 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 43 centi nižoj cijeni, od 59,29 dolara.

Broj aktivnih bušotina u Sjedinjenim Državama smanjio se u prošlom tjednu za samo jednu lokaciju, pokazali su podaci objavljeni u petak, a Goldman Sachs objavio je da aktualna razina cijena podupire aktivnosti Dolar je pak u utorak dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana prema košarici ključnih svjetskih valuta a u Morgan Stanleyu procjenjuju da bi mogao jačati i u predstojećem razdoblju, a rastućem popisu kočnica za cijene pridružuju i povećanje OPEC-ove opskrbe. Jači dolar smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta pa prigušuje potražnju za naftom. “Glavni je uteg za cijene znatno jačanje američkog dolara. Na to se nadovezuju i naznake zastoja u trendu smanjenja aktivnosti bušenja u američkoj proizvodnji iz škriljacaj u protekla 23 tjedna”, rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Predstavnici Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) sastat će se 5. lipnja na redovnom sastanku kako bi ponovo razmotrili proizvodnu politiku. U studenom su zadržali proizvodnju na postojećoj razini kako bi zaštitili tržišni udio u uvjetima procvata američke proizvodnje iz škriljaca, skupljeg izvora opskrbe. Iran je pak u nedjelju objavio da je malena vjerojatnost da će OPEC na lipanjskom sastanku smanjivati razinu proizvodnje. Odvojeno je OPEC u utorak na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 61,18 dolara, što znači da je pala 85 centi u odnosu na kraj prošloga tjedna. (agencije)

You may also like