Američka potražnja za benzinom podigla cijenu nafte na 36 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima razinu od 36 dolara, poduprte snažnom potražnjom za benzinom u SAD-u i očekivanjima vezanim za najavljeni sastanak velikih proizvođača o stabilizaciji cijena.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 80 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 36,09 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 88 centi. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 75 centi višoj cijeni, od 33,82 dolara. Jučer je završio trgovanje u plusu 92 centa.

Jučer je naftna tržišta katapultirala vijest o sastanku vodećih proizvođača. Venezuela je potvrdila da će se Saudijska Arabija, Rusija i Katar sastati sredinom ožujka kako bi razgovarali o stabilizaciji cijena. Dodatnu potporu tržištima pružila je jučer i najava američkog Continental Resourcesa da će zbog niskih cijena odgoditi nekoliko projekata proizvodnje nafte iz škriljca. Pozitivno je primljena i vijest o otkazima u Halliburtonu.

Danas je tržište dodatni razlog za optimizam našlo u snažnoj potražnji za benzinom u SAD-u. Službeno izvješće pokazalo je snažan pad zaliha benzina u SAD-u u prošlom tjednu, prvi puta od početka studenog prošle godine. za 2,2 milijuna barela. Podatak nagovješćuje da bi potrošači mogli potrošiti više naftnih proizvoda no što se dosada očekivalo. “Predodžba o rastu potražnje za benzinom navodi na zaključak da niže cijene sirove nafte možda uistinu potiču veću potrošnju tog proizvoda (benzina)”, tumači Vyanne Lai iz National Australia Banka.

Podaci pružaju tračak nade tržištima pritisnutima prekomjernom opskrbom, koja dnevno premašuje potražnju za jedan do dva milijuna barela. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 29,19 dolara, što znači da je porasla 89 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments