Home Geopolitika Američka politika podbacila; Afganistanska vlada ne kontrolira svoj teritorij

Američka politika podbacila; Afganistanska vlada ne kontrolira svoj teritorij

by Marijan Opacak

KABUL, 1. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Afganistanska vlada nadzire manje od 60 posto zemlje nakon što su se snage sigurnosti prošle godine povukle s mnogih svojih položaja, po procjenama američke vojske.

Afganistanski vojnici i policija, uz pomoć tisuća stranih vojnih savjetnika, nastoje suzbiti novu pobunu talibana, kao i drugih skupina poput Islamske države.

Vlada je u studenome nadzirala ili imala utjecaj nad samo 57 posto od 407 afganistanskih okruga, po procjenama američke vojske koje je objavio Posebni glavni inspektor za obnovu Afganistana (SIGAR), u kvartalom izvješću predanom američkom Kongresu.

To je 15 posto manje nego u isto vrijeme 2015., ističe agencija u izvješću.

Američki vojni dužnosnici objašnjavaju da je većina gubitka teritorija odraz promjene strategije jer afganistanske snage napuštaju svoje položaje i baze kako bi se konsolidirale i fokusirale na područja koja su izložena najvećim prijetnjama.

Po procjenama američke vojske, broj Afganistanaca koji žive pod kontrolom ili utjecajem pobunjenika smanjio se zadnjih mjeseci na 2,5 milijuna ljudi.

Afganistanske snage sigurnosti pretrpjele su velike žrtve. U prvih 10 mjeseci prošle godine poginulo je najmanje 6785 vojnika i policajaca, a 11.777 je ranjeno, navodi SIGAR.

(Agencije)

Related Posts