AmCham: TTIP bi mogao donijeti koristi građanima i tvrtkama

Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) može donijeti brojne koristi građanima i poduzećima kroz stvaranje radnih mjesta i rast te smanjivanje birokracije, istaknuto je u utorak na Gospodarskom forumu koji su organizirali Američka gospodarska komora (AmCham) i Jutarnji list.

Veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes kazala je da EU i SAD zajednički moraju pronaći način za kreiranje novih radnih mjesta, inovacije i nova ulaganja, te da je u tom kontekstu važna inicijativa za TTIP, trgovinski sporazum Europske unije i Sjedinjenih Država o kojem se pregovara već tri godine i koji može donijeti brojne koristi građanima i poduzećima.

Direktorica za trgovinsku strategiju i analize te pristup tržištu iz Europske komisije Signe Ratso, naglasila je da je svjesna zabrinutosti građana, ali da se želi osigurati da pregovori o TTIP-u budu najtrasparentniji EU-ovi pregovori o trgovini dosad.

Od TTIP-a koristi će imati sve zemlje članice EU-a, pa i Hrvatska, rekla je izvršna direktorica AmCham EU-a Susan Danger. Iako Hrvatska nema vrlo snažnu ekonomske odnose s SAD-om, TTIP će doprinijeti rastu BDP-a i plaća i većim ulaganjima, kazala je. “Prema istraživanju, očekuje se da će TTIP doprinijeti stalnom rastu hrvatskog BDP-a za 0,2 posto i rastu izvoza u SAD za 9 posto dok bi potrošačke cijene trebale ostati nepromijenjene”, rekla je ona.

Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić istaknuo je da će Podravka najviše koristi imati od uklanjanja tehničkih barijera koje koče poslovanje i konkurentnost. “TTIP će donijeti veće mogućnosti i veći konkurentnost”, kazao je. U nastavku konferencije koja je okupila oko 200 predstavnika međunarodnih i hrvatskih tvrtki te gospodarskih i političkih institucija, govorilo se o digitalnoj transformacija europskog gospodarstva i Hrvatskoj kao ulagačkoj destinaciji.

Predsjednik AmChem-a Berislav Horvat kao preduvjete za privlačenje investicija u Hrvatsku izdvojio je stabilnost, dosljednost u provođenju pravila i predvidljivost, te preporučio novoj vladi provedbu porezne reforme, bolje korištenje europskih fondova i depolitizaciju javne uprave i gospodarstva. Da je potrebna stabilnost za privlačenje investicija složio se i ministar financija Zdravko Marić najavivši pojednostavljenje poreznog sustava.

Predsjednik Hrvatskih izvoznika i Uprave Končara EI Darinko Bago poručio je da izvoznici od nove vlade prije svega očekuju da bude stabilna, jer to jamči provedbu gospodarskog programa, što nije bio slučaj s prethodnom vladom “Izvoznici od nove vlade prije svega očekuju da bude stabilna, što bi mogla biti s obzirom na proces njezinog sastavljanja, jer je stabilnost jamstvo da će provoditi programe”, izjavio je Bago na marginama gospodarske konferencije.

“Gospodarski plan novog premijera Plenkovića, koji smo dijelom čuli nedavno na jednoj konferenciji, pozitivan je i dosta okrenut izvozu bez kojeg nema rasta. To nas jako ohrabruje. Voljni smo i spremni poslušati program i dati svoje konkretne prijedloge da bude ostvariv, što je u interesu cijele Hrvatske, svih poduzetnika, pa i izvoznika”, ocijenio je Bago.

You may also like