AmCham protiv dvostrukog oporezovanja

 Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je u Washingtonu predstavila svoje stajalište “Argumenti u korist potpisivanja ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a” te zatražila podršku u zagovaranju pokretanja pregovaračkog postupka za zaključivanje tog ugovora, priopćeno je iz AmChama.
Kako se navodi u priopćenju, svoje stajalište “Argumenti u korist potpisivanja ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država” AmCham je predstavio Marjorie Chorlins, potpredsjednici za europske poslove AmCham-ove krovne organizacije U.S. Chamber of Commerce u Washingtonu.

“AmCham je zatražio i podršku u zagovaranju pokretanja pregovaračkog postupka za zaključivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država”, ističu iz AmChama.

Pritom podsjećaju da su ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja međunarodni ugovori koji se sklapaju između država, a glavna im je svrha smanjiti ili ukloniti dvostruko oporezivanje prihoda koji su rezidenti svake od tih država ostvarili u drugoj državi.

Ti ugovori imaju kao primaran cilj spriječiti izbjegavanje ili utaju poreza, ali njihov stvarni utjecaj, kako ističu iz AmChama, nadilazi tu svrhu, jer pomažu i u promicanju i poticanju jačanja gospodarske suradnje pomažući pri uklanjanju mogućih zapreka trgovini i ulaganjima prouzročenih preklapanjem poreznih nadležnosti.

“Unatoč dosadašnjim brojnim pokušajima pokretanja pregovaračkog procesa za potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om, takav ugovor do danas nije zaključen. Nepostojanje ovakvog ugovora, između ostalog, smanjuje transparentnost kod poslovanja, stavlja znatno porezno i administrativno opterećenje na poduzeća iz Hrvatske koja žele poslovati u SAD-u i obrnuto te otežava i time umanjuje opseg prijenosa znanja između dviju država. Također, izostanak ovakvog ugovora Hrvatsku izravno stavlja u nepovoljniji položaj spram svih ostalih država članica Europske unije, koje takve ugovore imaju”, ističe se u priopćenju.

AmCham stoga svojim stajalištem poziva na otvaranje pregovaračkog postupka za sklapanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, zaključuje se u priopćenju.

U samim stajalištima, AmCham navodi da se na internetskoj stranici Porezne uprave SAD-a (IRS) nalazi popis ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa 66 država.

U dokumentu objašnjavaju i argumente u korist ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja – poticanje ulaganja iz Hrvatske u SAD; standard SAD-a u odnosima s prijateljskim državama; jednak tretman svih članica EU-a; transparentnost poslovanja; administrativno i financijsko rasterećenje; učinkovit prijenos znanja; poticanje trgovinskih i investicijskih veza te tretman fizičkih osoba.

AmCham također iznosi i primjer učinka ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja za hrvatsko društvo u stopostotnom vlasništvu američke tvrtke. Navode, naime, kako takvo društvo u Hrvatskoj plaća porez na dobit po stopi od 18 posto (zbog jednostavnosti, nisu uzeta u obzir parafiskalna davanja i eventualni drugi primjenjivi porezi), a isplate kamata i autorskih naknada, kao i dividende, su u slučaju nepostojanja ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja podložne oporezivanjem poreza po odbitku (kamate i autorske naknade po stopi od 15 posto, a dividenda po stopi od 12 posto) te se samo neto iznos nakon oporezivanja može isplatiti matičnom društvu u SAD-u. U sva tri ta slučaja, u najboljoj varijanti, ugovorom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja eliminiralo bi se plaćanje poreza po odbitku na kamate, autorske naknade i dividende, pri čemu bi se puni iznos mogao uplatiti američkom matičnom društvu, što bi činilo značajnu razliku u priljevu sredstava matičnom društvu u SAD-u, ističu pritom iz AmChama, čiji informativni izračun pokazuje da bi tako društvo-kćer američkog društva moglo prepoloviti ukupan iznos poreza koji sada plaća u Hrvatskoj.

You may also like

0 comments