Home Ekonomija Amazonu prijeti naplata 400 milijuna kuna neplaćenih poreza

Amazonu prijeti naplata 400 milijuna kuna neplaćenih poreza

by Agencije

Regulatori Europske unije planiraju do srpnja donijeti odluku o poreznom sporazumu Amazona s Luksemburgom, te postoji mogućnost da će naložiti luksemburškim poreznim vlastima da od američkog e-trgovca zatraže isplatu oko 400 milijuna eura neplaćenog poreza.

Europska komisija donijet će odluku nakon gotovo dvogodišnje istrage je li porezni ugovor Luksemburga s Amazonom iz 2003. omogućio toj tvrtki plaćanje manjeg poreza nego što ga plaćaju druge tvrtke, dajući joj nepoštenu prednost.

Preliminarna procjena govori o 400 milijuna eura i može biti izmijenjena nakon razgovora s drugim odjelima u Komisiji, kazao je Reutersu izvor upoznat sa situacijom. Dva izvora potvrdila su, pak, da su se nedavno sastali iskusni službenici kako bi ocijenili prednosti i slabosti tog slučaja, što se obično čini u složenim slučajevima. Jedan službenik EU-a sumnja u to hoće li konačna odluka Komisije o zakonitosti poreznog dogovora biti u skladu s trenutnim razmišljanjima službenika koji rade na slučaju.

Europska komisija odbila je dati komentar. Luksemburg i Amazon također nisu imali komentar. Amazon je preispitao svoje europske porezne prakse u svibnju prošle godine te dopustio knjiženje prodaje i plaćanje poreza u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Španjolskoj i Italiji umjesto kanaliziranja sve prodaje preko Luksemburga. Taj potez mogao bi povećati njegova porezna davanja.

Multinacionalne tvrtke suočene su sa sve većom kritikom javnosti zbog svojih poteza kojima nastoje smanjiti porezne račune. Europska komisija, na čelu s bivšim luksemburškim premijerom Jean-Claude Junckeom, obećala je da će učiniti pravila transparentnijima u cijeloj Europi.

To će biti četvrta odluka regulatora EU-a nakon prošlogodišnjeg zahtjeva od Luksemburga da zatraži natrag 30 milijuna eura od kompanije Fiat Chrysler Automobiles i sličnog zahtjeva nizozemskim poreznim tijelima vezanim za kompaniju Starbucks.

Komisija je u siječnju zatražila od Belgije da zatraži isplatu oko 700 milijuna eura od 35 tvrtki, uključujući od kompanija Anheuser-Busch InBev i BASF zbog njihovog sudjelovanja u ilegalnoj poreznoj shemi. Ostali slični slučajevi uključuju istragu Komisije o tome je li američki tehnološki div Apple platio premalo poreza u Irskoj, a američki lanac restorana brze hrane McDonald’s u Luksemburgu.

Related Posts