Amazon dostiže vlastite vrhunce

Div u segmentu online trgovine Amazon u drugom je tromjesečju poslovao s dobiti, nasuprot gubitku u istom razdoblju godine ranije, a neočekivano snažni rezultati poslovanja potaknuli su rast cijena njegovih dionica za više od 18 posto, čime mu je tržišna kapitalizacija premašila onu Wall-Marta, najvećeg maloprodajnog lanca u svijetu.

U navedenom razdoblju Amazon je ostvario dobit od 92 milijuna dolara, odnosno 19 centi po dionici, dok je u istom razdoblju prošle godine poslovao s gubitkom od 126 milijuna dolara, odnosno 27 centi po dionici, pokazalo je u četvrtak objavljeno financijsko izvješće. Prihodi su mu istodobno uvećani za 19,9 posto, na 23,19 milijardi dolara, što se zahvaljuje snažnom rastu prihoda u SAD-u. Prihodi su mu na sjevernoameričkom tržištu, njegovom inače najvećem tržištu, porasli za 25,5 posto, na 13,8 milijardi dolara, uz podršku snažne potražnje za elektroničkom i drugim robama različitih kategorija.

Zasluge za takve rezultate, po riječima utemeljitelja i izvršnog direktora Amazona Jeffa Bezos, pripisuju se mukotrpnom radu. “Timovi u Amazonu mukotrpno rade za svoje klijente”, kazao je. Dionice Amazona snažno su poskočile u elektroničkom trgovanju nakon zatvaranja burzi, i to za čak 18,5 posto, na 571,24 dolara. Ako se zadrže na tim razinama, tržišna će vrijednost Amazona, koji je započeo karijeru s online knjižarom prije 20 godina, biti znatno veća od one Wall-Marta koja doseže 233,52 milijarde dolara.

U Amazonu su optimistični i u vezi prognozi rezultata poslovanja za tekuće treće tromjesečje, za koje prognoziraju rast prihoda u rasponu od 13 do 24 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije.

You may also like