Alibaba na sudu

Nakon što je prije desetak dana kineska Državna uprava za industriju i trgovinu (SAIC) prozvala kompaniju Alibaba da ne čini dovoljno kako bi zaustavila ilegalno poslovanje na svojim platformama, grupa američkih odvjetnika iskoristila je to da u ime grupe investitora pokrene tužbu protiv Alibabe zbog dovođenja u zabludu prilikom izlistavanja dionica na Njujorškoj burzi. U tužbi se navodi da su u razdoblju od 21. listopada 2014. do 28. siječnja 2015. menadžeri Alibabe davali lažne i obmanjujuće informacije o poslovanju društva, financijskom stanju kompanije te da su prikrivali da su pod istragom regulatora, prenosi Business Wire.

Naime, u tužbi se navodi da Alibaba nije objavio da su se u srpnju prošle godine, samo dva mjesece prije inicijalne javne ponude u SAD-u, čelnici tvrtke sastali s predstavnicima kineske Državne uprave za industriju i trgovinu te da je tom prilikom regulator upozorio kompaniju na sumnjivu i protuzakonitu poslovnu praksu.

Naime, SAIC je upozorio Alibabu da dvije trećine artikala koji se nude na njegovoj platformi Taobao nije originalnog porijekla, a neki su i opasni po zdravlje.

U javnoj ponudi prodano je više od 368 milijuna dionica po cijeni od 68 dolara, a ukupna vrijednost javne ponude premašila je 25 milijardi dolara. Među prodavateljima dionica u inicijalnoj javnoj ponudi bili su i dvojica osnivača kompanije, Jack Ma i Joseph Tsai.

U tužbi se također navodi da se tijekom razdoblja na koje se tužba odnosi redovito trgovalo dionicama Alibabe po sve većoj cijeni te da je umjetno napumpana cijena 13. studenoga 2014. dosegnula 120 dolara po dionici, a kompanija je u studenom izdala osam milijardi dolara vrijedne korporativne obveznice.

Prije početka trgovanja 28. siječnja ove godine razni financijski mediji izvijestili su da je SAIC objavio izvješće u kojem optužuje Alibabu za nezakonitu poslovnu praksu zbog koje je menadžment kompanije upozoren još u srpnju 2014., navodi se u tužbi. Nakon objave vijesti cijena dionice Alibabe je pala uz neuobičajeno veliki volumen trgovanja.

Dan kasnije, prije otvaranja trgovanja, Alibaba je objavio kvartalne financijske rezultate. U tužbi se navodi da su prihodi znatno ispod najavljene razine, a dobit je pala 28 posto u usporedbi s rezultatima u istom tromjesečju prethodne godine.

Prema tužbi kompanija je kriva jer je propustila unovčiti rast prometa na svojim mobilnim platformama, na kojima je oglašavanje manje isplativa u usporedbi s osobnim računalima. Posljedica je pad cijena Alibabinih dionica tako da je tržišna dokapitalizacija smanjena za više od 11 milijardi dolara u odnosu na vršne vrijednosti.

Tužitelj traži naknadu štete u ime svih kupaca Alibabinih dionica tijekom spornog razdoblja. Tužbu vodi odvjetnički ured Robbins Geller Rudman & Dowd LLP, koji ima veliko iskustvo u investicijskim tužbama i slučajevima koji uključuju financijske prevare.

You may also like