Alibaba investira iu indijski One97

Kineska kompanija za internetsku trgovinu Alibaba objavila je u četvrtak da je kupila udio u indijskom One97 Communications, što je prva njezina veća investicija na brzorastućem tržištu internetskog poslovanja u toj zemlji.

Ant Financial Services Group, koji upravlja Alipay-om, internetskim sustavom plaćanja Alibabe, kupio je 25-postotni udio u One97, tvrtki koja upravlja Paytm-om, platformom za internetsko plaćanje kojoj potrošači mogu pristupiti putem aplikacija za pametne telefone. Vrijednost ugovora nije objavljena, no lokalni mediji procjenjuju da je riječ o iznosu između 200 i 600 milijuna dolara. “Paytm će iskoristiti sredstva za rast svog mobilnog sustava plaćanja i dodatno jačanje svoje baze korisnika”, objavljeno je u zajedničkom priopćenju.

Alipay će dati svu “stratešku i tehničku podršku” kompaniji One97 kako bi povećao svoje poslovanje koje ima “ogroman neiskorišten potencijal”, dodaje se. “Vjerujem da ćemo zajedno promijeniti krajolik mobilnog plaćanja i trgovine u našoj zemlji”, kazao je Vijay Shekhar Sharma, osnivač i izvršni direktor kompanija One97 i platforme Paytm.

Indijski poslovni list Business Standard objavio je da će se suosnivač Alibabe Peng Lei pridružiti upravi Paytm-a, no u priopćenju to nije potvrđeno. Indijska industrija internetske prodaje trenutno vrijedi 2,5 milijardi dolara, a očekuje se da će se do 2020. njezina vrijednost svake dvije godine udvostručiti, procjenjuje konzultantska tvrtka Technopak.

You may also like