Home Geopolitika Ali Hamnei proglasio Saudijce nevjernicima

Ali Hamnei proglasio Saudijce nevjernicima

by Agencije

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei kritizirao je u ponedjeljak Saudijce kao nevjernike i doveo u pitanje ulogu te zemlje u vođenju godišnjeg muslimanskog hodočašća – hadža – u Meki.

“Muslimani diljem svijeta trebali bi prepoznati blasfemijsku prirodu Saudijaca”, kazao je Hamenei u tradicionalnom govoru prije početka hadža. Milijuni muslimana diljem svijeta svake godine pohode najsvetiji islamski grad Meku u Saudijskoj Arabiji, rodnom mjestu proroka Muhameda.

Hadž je jedan od pet stupova islama i obvezan je jednom u životu za svakog muslimana koji je fizički sposoban krenuti na hodočašće i ima dovoljno financijskih sredstava. Smatra se krunom sveg bogoštovlja u islamu. No, u ovogodišnjem hadžu zbog prekida odnosa između Irana i Saudijske Arabije ne sudjeluje niti jedan Iranac. Iranci slijede šijitsku inačicu islama, a Saudijci sunitsku.

Hamenei također ističe da je nesreća na posljednjem hodočašću u Meki u kojoj je uslijed stampeda poginulo 769 ljudi, među kojima više stotina Iranaca, još jedan razlog da se preispita legitimnost kontrole Saudijske Arabije nad tim hodočašćem.

Ovogodišnji hadž u Meki počinje 11. rujna. Datum četverodnevnog vjerskog obreda određuje prema islamskom lunarnom kalendaru u kojemu godina ima 354 dana.

Related Posts