Aleksis Cipras tražio razgovor s predsjednicima država u EU kako bi Grčka izbjegla bankrot

Bruxelles – Grčki premijer Alekis Cipras zatražio je sastanak sa čelnicima Njemačke, Francuske i glavnih institucija EU-a na marginama summita vođa Unije kako bi se Grčkoj osigurala kratkoročna financijska sredstva, javlja DW.

“Na zahtjev premijera Tsiprasa, predsjednik Vijeća Europske unije Donald Tusk sazvao je sastanak o situaciji u Grčkoj na kojem će u četvrtak sudjelovati njemačka kancelarka Angela Merkle i francuski predsjednik Francois Hollande, kazao je Tuskov glasnogovornik.”. Cilj sastanka je uvjeriti Njemačku i Francusku da prihvate obećanja grčke vlade o reformama te se time izbjegne bankrot i izlazak Grčke iz Eurozone.

Susretu će prisustvovati i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, šef Europske središnje banke Mario Draghi i Jeroen Dijsselbloem, predsjedavajući Eurogrupe. “Ponovit ću mu ono što sam mu već dvaput rekao: Grčka mora poduzeti potrebne reforme, Grčka mora osigurati ispunjavanje svojih obećanja Eurogrupi iz 2012. kao i nedavnih obećanja”, rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker za francuski radio Europe 1.

Cipras je izjavio kako će njegova vlada ispuniti predizborno obećanje i prekinuti mjere štednje.

You may also like