Home Europska unija Aleksis Cipras: Od sada registracija svih migranata

Aleksis Cipras: Od sada registracija svih migranata

by Agencije

Grčki premijer Aleksis Cipras u petak je priznao da je njegova zemlja kasno reagirala na priljev migranata, ali je nakon upozorenja Europske komisije kazao da se odsada registriraju svi migranti koji uđu u zemlju.

Ovog je ljeta Grčka bila “zatečena” velikim brojem migranata, “ali od rujna više nema niti jednog novopridošlog koji nije registriran”, kazao je premijer odgovarajući na pitanja u parlamentu. Potvrdio je da Grčkoj nedostaje opreme za numeriranje prikupljenih otisaka za zajednički informacijski sustavu Euradac te da se sve radi na tradicionalan način, zatraživši pomoć europskih partnera u nabavci opreme. Prema priopćenju ministarstva vanjskih poslova, Grčka je primila 39 od 100 zatraženih uređaja.

S Italijom i Hrvatskom, Grčka je bila na meti kritika Europske komisije koja je spomenutim zemljama poručila da budu učinkovitije u proceduri registracije migranata i da podatke u roku od 72 sata proslijede središnjem sustavu Eurodac. On je zamišljen kao jedinstveni sustav radi lakšeg postupanja u slučaju kada netko zatraži azil u zemlji članici EU. Unosom podataka u sustav takav zahtjev bio bi vidljiv vlastima svih članica Unije. Sustav je ustrojen 2003. godine.

Related Posts