Aleksis Cipras istrgovao povjerenje za svoju vladu?

Grčki premijer Aleksis Cipras najvjerojatnije će u srijedu dobiti povjerenje u parlamentu, nakon što mu je potporu dao još jedan jedan zastupnik, te Cipras ima natpolovičnu većinu odnosno potreban 151 glas, rekao je u utorak jedan izvor.
Cipras je zatražio glasanje o povjerenju vladi nakon ostavke koalicijskog partnera, ministra obrane Panosa Kamenosa, i izlaska iz koalicije njegove stranke Neovisni Grci, zbog dogovora o novom imenu Makedonije. Grčki parlament otvorit će u utorak raspravu o povjerenju vladi, rekao je dužnosnik u parlamentu, a glasovanje se očekuje u srijedu navečer. Premijer je rekao prošli tjedan da bi mogao sazvati prijevremene izbore ako ne uspije dobiti 151 glas.

Njegova stranka Syriza ima 145 mjesta u parlamentu od njih 300, i potporu jednog neovisnog zastupnika. Još četiri zastupnika reklo je da će mu dati potporu. Peti zastupnik, Spyros Danellis, objavio je u noći na utorak odluku da će glasati za Ciprasa. “Danellis je nazvao (čelnika stranke Potami) Stavrosa Teodorakisa kasno sinoć i rekao mu da će poduprijeti vladu”, rekao je dužnosnik Reutersu.

Čak i ako Cipras dobije povjerenje zastupnika, politička neizvjesnost u Grčkoj će se nastaviti jer će se vlada morati osloniti na potporu zastupnika izvan Syrize kako bi progurala svoje zakonske prijedloge. Cipras se nada da će parlament glasati o dogovoru o makedonskom imenu nakon glasanja o povjerenju vladi – ako povjerenje bude potvrđeno – te da će dovršiti planirane reforme prije novih izbora.

Aktualni mandat mu istječe u listopadu. Cipras je u petak čestitao makedonskom kolegi Zoranu Zaevu nakon povijesnog glasovanja zastupnika u Skoplju o promjeni imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija. Lopta je sada u grčkom polju jer će promjena imena stupiti na snagu tek kad grčki zastupnici ratificiraju ugovor koji su ljetos potpisali premijeri Zaev i Cipras.

You may also like

0 comments