Aleksej Navaljni pred ECHR-om protiv ruske države

Alekseja Navaljnog, glavnog protivnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, očekuje se u srijedu u sjedištu ECHR-a u Strasbourgu gdje će se razmatrati nekoliko njegovih tužbi protiv ruske države, koju optužuje za “proizvoljna” uhićenja.
Njegova je glasnogovornica Kira Jarmiš rekla da će se osim Europskom sudu za ljudska prava Navaljni obratiti i novinarima.

Taj aktivist odlučio je doći pred ECHR nekoliko tjedana prije ruskih predsjedničkih izbora 18. ožujka, s etiketom osobe koja se nema pravo kandidirati. Stoga njegov posjet nosi i simboličnu dimenziju, a on poziva na bojkot izbora čiji ishod smatra unaprijed poznatim te na velike prosvjede u nedjelju.

 “Ti izbori nisu izbori i moja će se uloga sada sastojati u objašnjavanju da se postupak koji oni nazivaju izborima sastoji zapravo u ponovnom imenovanju Putina”, kazao je on u intervjuu France presseu 17. siječnja.

Saslušanje počinje u 9.15 sati. Suci će saslušati argumente odvjetnice Olge Mihajlove, te odvjetnike ruske vlade. Odluku će objaviti tek za nekoliko mjeseci, dakle ne prije predsjedničkih izbora 18. ožujka.

Alekseja Navaljnog (41) uhitila je u sedam navrata ruska policija između 2012. i 2014. Svaki put je odveden u policijsku postaju, zadržan nekoliko sati i optužen za prekršaj.

Navaljni je uzalud osuđivao ta uhićenja pred ruskim pravosudnim tijelima prije nego se obratio Sudu u Strasbourgu.

U veljači 2017. sud je osudio Moskvu za kršenja prava na slobodu Alekseja Navaljnog, kršenje prava na slobodu okupljanja i prava na pošteni proces. Rusija je morala platiti 50.000 eura za odštete za duševne boli.

I Navaljni i Rusija uložili su žalbu na tu presudu. (Agencije)

You may also like