Aleksandar Vulin: Nema nade za bolju situaciju na Kosovu

Beograd – Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Aleksandar Vulin izjavio je danas da na Kosovu i Metohiji ne postoje imovinska i ekonomska sigurnosti, da socijalne politike nema i da nema nade da će biti bolje.

Povodom godišnjice samoproglašenja nezavisnosti Kosova Vulin je u izjavi Tanjugu ocenio da su ljudi videli da Kosovom vlada nekoliko porodica, da razni klanovi određuju njihovu sudbinu i da odlascima Albanci najbolje kažu šta misle o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova. „Ne beži se iz uređene zemlje, ne beži se iz dobre zemlje i ne možete samom činjenicom da vas je neko priznao za nešto da postanete država. Ne postaje se država tako. Država se postaje na osnovu istorijskih pretpostavki, na osnovu ekonomije, na osnovu vladavine prava, ali se postaje i na osnovu toga što ste u stanju da obezbedite društveno politički konsenzus na prostoru koji zovete svojom državom,„ kazao je miniustar.

Vulin je kazao da su danas odnosi unutar same albanske zajednice dovedeni do ivice pucanja, da postoje jasni pokazatelji da sadašnja vlada, koja svoju politiku mora stalno da određuje na osnovu uličnih protesta, koja svoje ministre postavlja i smenjuje na osnovu više ili manje nasilnih demonstracija, nije stabilna vlada. „Prvi izbori koji su se desili nakon onoga što su predstavnici nekih zemalja nazvali ukidanjem nadgledane nezavisnosti su dvoveli do toga da smo imali šestomesečnu blokadu svih institucija, potpunu nemogućnost da se prebroje rezultati da se odredi ko je pobedio, potpuna blokada od Ustavnog suda pa do poslednje institucije,„ rekao je Vulin.

Vulin je kazao da na kraju postoji Vlada Kosova koja nije u stanju ni da formuliše svoju politiku bez uličnih demonstracija i nasilja. Najbolju ocenu tzv. nezavisnosti Kosova i Metohije dali su građani Kosova i Metohije albanske narodnosti koji masovno napuštaju upravo ovaj prostor, zaključio je ministar Vulin.

You may also like