Aleksandar Vučić u četvrtak na Dubrovnik forumu

Aleksandar Vučić dolazi na Dubrovnik forum na poziv premijera Tihomira Oreškovića koji je poziv uputio svim premijerima u regiji.

Kako neslužbeno dozanje Večernji list, premijer Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak dolazi u Dubrovnik naDubrovnik forum. Premijer Srbije dolazi u Hrvatsku u jeku napetosti između Hrvatske i Srbije zbog optužnica Srbije za zločine počinjene u Hrvatskoj.

Među ostalim, na Forumu u Dubrovniku, sudjelovat će predsjednik Poljske Andrzej Duda, predsjednik MadžarskeJanos Ader, predsjednica Litve Dalia Grybauskaite, slovenski predsjendik Borut Pahor te velik broj ministara iz regije. Tema ovogodišnjeg Dubrovnik Foruma je “Jačanje Europe: povezivanje sjevera i juga”.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je u ponedjeljak da će se ministri u njegovoj vladi ubuduće “maksimalno suzdržavati” od komentara i reagiranja na izjave hrvatskih dužnosnika, a da će Srbija nastaviti provoditi politiku mira i dobrosusjedskih odnosa, uz očuvanje integriteta i suvereniteta cijele države. “Od danas će se ministri maksimalno suzdržavati od reakcija na izjave koje dolaze iz Hrvatske i od hrvatskih dužnosnika, ne zato što su oni veliki, a mi slabi ili zato što se mi njih bojimo već zato što hoćemo da prestanu s politikom kojom žele Hrvatsku i Srbiju predstaviti kao dvije nedorasle i nezrele države koje igraju ping-pong”, rekao je Vučić na tiskovnoj konferenciji.

Srbijanski premijer započeo je konferenciju citirajući ocjene hrvatskog šefa diplomacije Mire Kovača kako Vučićeve izjave o ustaškim zločinima poput “vađenja očiju” i “sječenja očiju i noseva” nisu metafore kojima se grade dobrosusjedski odnosi. “To nisu nikakve metafore, na žalost, volio bih da jesu, to su činjenice i stvarne stvari koje su se događale u vrijeme ustaške vladavine. Ni o kakvim metaforama nisam govorio, nije bilo prenesenog značenja, već činjenica”, objasnio je Vučić.

Srbijanski premijer je naglasio kako mu je “žao što se dužnosnici iz Hrvatske neće odreći te vrste fašističke prošlosti koja je iskazana u njihovim komentarima na godišnjice stradanja Srba koje smo ovih dana obilježili”.”Ne tražimo da kažu da je to bio genocid – iako je, već samo da izraze sućut i kajanje obiteljima žrtava, a ne da u svojim izjavama osuđuju unuke žrtava, a veličaju djedove krvnike”, rekao je Vučić.

“Neka nastave vrijeđati, time će govoriti više o sebi nego o nama. A mi ćemo nastaviti graditi svoju ekonomiju kako bi im se suprotstavili najboljim rezultatima”, rekao je srbijanski premijer na tiskovnoj konferenciji.

“Svaku našu pobjedu, uspjeh i rast oni doživljavaju kao vlastiti poraz”, rekao je Vučić dodajući da Hrvatsku smeta da će Srbija, s obzirom na veći rast od Hrvatske, u budućnosti brže napredovati.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je u Osijeku poručio Srbiji kako je vrijeme da stane s provokacijama i smiri tenzije, naglasivši da Hrvatska neće dopustiti Srbiji da pomoću zakona o nadležnosti srbijanskih državnih tijela za procesuiranje ratnih zločina, njihovo tužiteljstvo i sudovi procesuiraju hrvatske državljane za kaznena djela na teritoriju Republike Hrvatske.

Na predstavljanju kandidata HDZ-a za 4. izbornu jedinicu Plenković je istaknuo kako je vrijeme da se Srbija suoči s vlastitom nedavnom prošlošču i činjenicom da se rat nije vodio na teritoriju Srbije, a da sporni srbijanski zakon predstavlja “hibridnu regionalnu jurisdikciju, nepoznatu u međunarodnom kaznenom pravu”.

“Kada sam ovu situaciju tumačio kolegicama i kolegama u Europskom parlamentu, rekao sam – zamislite da Rusija na takav način proširi jurisdikciju na Ukrajinu, i nisu im trebala dodatna tumačenja”, kazao je Plenković.

Dodao je da za razliku od bivše SDP-ove Vlade koja nije napravila ništa kada su se definirala mjerila poglavlja Pravosuđe i temeljna prava u pristupnom procesu Srbije Europskoj uniji, HDZ želi jasno poručiti javnosti kako kvalitetno i angažirano štiti hrvatske nacionalne interese, i vodi računa o pravnoj sigurnosti hrvatskih građana, a posebice hrvatskih branitelja.

Govoreći o programu HDZ-a, Plenković je kazao kako je siguran da će buduća HDZ-ova Vlada temeljito voditi računa o razvoju Slavonije. Naglasio je da je cilj ostvariti gospodarski rast Hrvatske od pet posto do 2020. godine te stopu zaposlenosti sa sadašnjih 60, povećati na 68 posto.
Najavio je donošenje novog zakona o poljoprivrednom zemljištu i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) te mjere koje mladim poljoprivrednicima pomoći pokrenuti svoja gospodarstva.

S obzirom da je odlazak mladih ljudi akutni problem ovoga dijela Hrvatske, najavio je i nacionalne mjere za zapošljavanje mladih, poput petogodišnjeg izuzimanja poslodavaca od plaćanja doprinosa na plaće za zapošljavanje mladih do 35 godina te povoljnih kredita mladima, do 350 tisuća kuna, za pokretanje vlastitog posla.

Plenković je istaknuo da “obrazovna i kurikularna reforma ide dalje”, jer HDZ želi da naš obrazovni sustav iznjedri konkurentne mlade ljude, s kvalitetnim i širokim obrazovanjem, općom kulturom, poznavanjem naše povijesti i identiteta, kako bi na kraju obrazovnog procesa bili poželjni poslodavcima. HDZ na ove izbore ide potpuno konsolidiran, vrlo jasno identitetski određen, svjestan naše prošlosti i međunarodnog položaja te usmjeren prema budućnosti, poručio je Plenković.

Predsjednik HDZ-a u Osijeku je ponovio da ‘velike koalicije’ HDZ-a i SDP-a neće biti, jer za to nema potrebe, a suradnju s Mostom smatra kao “otvorenu mogućnost”.

Naglasio je da kao novi predsjednik HDZ-a ne osjeća odgovornost za nesporazume proteklih mjeseci, a da kvalitetnom i racionalnom komunikacijom buduću hrvatsku Vladu mogu učiniti funkcionalnom i usmjerenom na boljitak hrvatskih građana.

Prvi na HDZ-ovoj listi za 4. izbornu jedinicu Miroslav Tuđman najavio je donošenje zakona o domovinskoj sigurnosti, jer postojeći sustav nije u stanju odgovoriti suvremenim izazovima, poput terortizma i cyber-kriminala te izgradnju novog sustava, koji će ljudima jamčiti sigurnost u današnjim novim okolnostima.

Kandidat s liste, tehnički ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić kazao je kako će do kraja ove godine Hrvatska iz EU fondova povući više od milijardu eura iz EU fondova, od čega će oko 300 milijuna doći u Slavoniju – za sustave vodoopskrbe i odvodnje, obnovu studentskih domova i projekte kulturne baštine, među kojima se uskoro očekuje i projekt obnove osječke povijesne jezgre Tvrđe. Istaknuo je da će HDZ ostvariti “poseban operativni program za Slavoniju”, kako bi se za projekte u Slavoniji osigurala sredstva od dvije milijarde eura, s ciljem stvaranja uvjeta za ravnomjerni regionalni razvoj.

You may also like