Aleksandar Vučić: Tražimo alternativu ruskom plinu, a ne EU

Zurich – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija traži alternativu ruskom gasu, ali da to ne znači stratešku opredeljenost za priključenje Evropskoj uniji.

“Meni je svejedno da li energija dolazi sa Novog Zelanda ili Makedonije, ili bilo gde drugo. Potreban mi je gas po dobroj ceni”, rekao je premijer u intervjuu za Noje Ciriher Cajtung, i istakao da za Srbiju to nije nikakva geopolitička igra, već igra za preživljavanje. On je, na konstataciju da je predsednik Rusije Vladimir Putin iznenada obustavio izgradnju gasovoda Južni tok, objasnio da je time bio “iznenađen i zapanjen”. “Čuli smo o tome tek kada je Putin bio u Turskoj, ali ne i ranije”, objasnio je premijer dodajući da Srbija nije zadovoljna ovom odlukom, jer investira sopstveni novac, a potreban joj je gas.

Moj posao je da obezbedim energetsku sigurnost zemlje, rekao je, i ukazao da druge države, za razliku od Srbije, raspolažu alternativnim izvorima gasa, te da u tom svetlu treba gledati njegovu nedavnu izjavu da bi američki gas mogao biti alternativa. Analiziraju se sve opcije: “Zbog toga razgovaramo sa Amerikancima, Rusima i drugima”, naglasio je Vučić.

On je objasnio da Srbija neće napuštati put ka Briselu, ali naravno želi da sačuva i tradicionalno dobre odnose sa Rusijom. To, kako kaže, ne znači da Srbija traži alternativnu rutu, već ostaje na kursu prema EU i – “tačka”. Na pitanje da li se ponekad oseća kao da je na čelu Grčke, imjući u vidu visok deficit budžeta, da javna preduzeća gomilaju gubitke, a privredni rast stagnira, kazao da taj osećaj može biti sličan, ali da je Srbija krenula potpuno drugim putem.

On je ukazao da je Srbija izmenila Zakon o radu, usvojila novi Zakon o privatizaciji, smanjila plate u administraciji i penzije, što su, kako je dodao, bile bolne mere. “Međutim kao prva zemlja jugoistočne Evrope sprovodimo fiskalnu konsolidaciju bez pritiska spolja. Zbog toga smo sa MMF-om mogli da sklopimo sporazum, a to nagrađuju i investitori”, poručio je Vučić.

Govoreći o privatizaciji, Vučić je kazao da je glavni problem što se radi pretežno o bankrotiranim fabrikama i preduzećima. “I pored toga su zaposleni godinama dobijali plate, a za to ništa nisu pružali. Međutim postoje privredne grane, kao što su telekomunikacije, koje bude veće interesovanje”, uveren je Vučić, dodajući da je i dalje cilj okončanje privatizacija do kraja godine. “Ili ćemo naći nekog ko će kupiti preduzeća i učiniti ih profitabilnim ili će ona biti likvidirana”, naglasio je Vučić.