Aleksandar Vučić: “Srbija izlazi iz krize”

Beodrad – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da prvi put može da kaže da je MMF pogrešio u proceni privrednog rasta Srbije za ovu godinu, poručivši da će on biti veći od 0,5 do jedan odsto, a to, dodao je, znači put izlaska zemlje iz krize.

“Danas po prvi put smem da kažem da očekujem da njihova (MMF) procena ne bude tačna oko stope rasta za ovu godinu. Oni su predvideli da će biti između minus 0,5 i minus jedan, što je bilo u redu imajući u vidu mere fiskalne konsolidacije, ali verujem da ćemo i ove godine po tom pitanju imati pozitivni rast, da idemo u plus 0,5 do plus jedan što bi nam otvorilo mogućnost da u 2016. i 2017. imamo na rast veći od tri odsto”, rekao je Vučić u Privrednoj komori Srbije.

Srbija je, kaže, na taj način ušla u red zemalja u Evropi s najvećim rastom, što bi značilo izlazak zemlje iz krize. Prema njegovim rečima, plan Vlade Srbije u narednom periodu je oporavak zemlje i stvaranje uslova za održivi razvoj na bazi povećanja investicija i izvoza, što će omogućiti, kako je rekao, povećanje zaposlenosti i životnog standarda.

On je rekao da se do toga neće doći lako, ali da je to Srbija postigla zahvaljujući teškim merama i uz pomoć prijatelja iz celog sveta koji su te reforme podržali, poput MMF-a i Svetske banke. “Moći ćemo za šest meseci, nadam se, da izađemo pred MMF sa predlozima koji će značiti nešto lakši i bolji život našim građanima”, zaključio je Vučić.

Vučić je izjavio je da će Vlada Srbije pratiti kretanja u budžetu u narednih nekoliko meseci i da će, u skladu s tim, a u dogovoru sa MMF-om i Svetskom bankom, videti šta postepeno može da uradi u pogledu povećanja plata i penzija. Vučić je rekao da je deficit budžeta u prva tri meseca 21,5 milijardi dinara, umesto planiranih 55 milijardi dinara, i da je ta razlika “već na nivou smanjenja plata i penzija za godinu dana kada bi se uračunala uplata poreza i doprinosa”.

Premijer je odbacio spekulacije u javnosti da će Vlada, zbog dobrih rezultata u prvom kvartalu, povećati plate i penzije zarad političkih poena, ali da za ta povećanja postoji mogućnost samo u dogovoru sa MMF-om i Svetskom bankom. “Mislite li da je neko rekao da ćemo sada da idemo u to da vratimo sve da bismo stekli popularnost, da bi narod rekao kako mnogo uspešno vladamo? Ne. Rekli smo čekajte da vidimo kako ćemo da radimo naredna tri meseca, u narednih šest meseci, a onda ćemo da dogovaramo šta je to što postepeno možemo da uradimo u dogovoru sa MMF-om i Svetskom bankom, jer ne želimo da rušimo taj sporazum. Želimo da ozdravimo društvo bez obzira na političku cenu”, poručio je Vučić.

Govoreći o razlozima za manji deficit u prvom kvartalu nego što je očekivano, Vučić je rekao da je jedan od razloga povećanje neporeskih prihoda, zato što je, kako je naveo, država uspela da natera javna preduzeća da deo svog profita daju državi, jer postoje zbog toga što im je država omogućila monopolski položaj. On je, međutim, dodao da dobar deo tih sredstava, koja su javna preduzeća uplatila u budžet, uopšte nije iskorišćen.

Premijer je istakao i da ove godine država ništa neće dobiti od EPS-a zbog stanja “cash flow-a” u tom preduzeću, kao i da zbog “pljačkaškog odnosa” prema “Dunav osiguranju” to preduzeće neće imati ništa da uplati u budžet ove godine.”Sledeće godine itekako očekujemo novac od “Dunava”, zaključio je Vučić. Vučić je izjavio da vlada u delu javnog sektora nije najpravednije sprovela mere fiskalne konsolidacije i poručio da će na tome morati da se poradi.

Vučić je rekao da deo javnih preduzeća i dalje svojim zaposlenima isplaćuje čak viša primanja nego prošle godine tokom prva tri meseca.”Od našeg najvećeg javnog preduzeća, pa na dalje. Da vam ne govorim o trikovima kojima se služe pojedini mediji u državnom vlasništvu s povećanjem koeficijenata. Onda opet dođete do toga da plate nisu smanjene za deset odsto i vidite da ne možemo da kažemo da smo to najpravednije sproveli do kraja i na tome ćemo morati da radimo”, poručio je Vučić.On je dodao da to znači da u delu javnog sektora uopšte nisu sprovedene mere fiskalne konsolidacije. Premijer je naglasio da ne mogu prosvetni radnici, policija, vojska i radnici u državnoj upravi da nose sav teret reformi, a da neki drugi “gledaju i kibicuju sa strane i da zato što najglasnije kukaju uvek budu povlašćeni”.

Prema njegovim rečima to je samo jedna od loših segmenata reformi, ali je ukazao da su pozitivni trendovi zabeleženi u prerađivačkoj industriji, trgovini na malo, građevinskoj industriji, prometu nekretnina. Vučić je najavio je da će sutra u Krupnju biti otvoreno 120 novih radnih mesta u tekstilnoj industriji a, ukoliko bude interesovanja radnika, još toliko i u narednom periodu.

“Zahvaljujući naporima Privredne komore Srbije, Turske ambasade, Vlade Srbije i svih nas, u Krupnju sutra dodeljujemo 120 rešenja o zaposlenju, u Krupnju za koji smo obećali da ćemo pokušati da nađemo zamenu za “Krupanjku”. Biće još toliko radnih mesta, ako bude zainteresovane radne snage”, poručio je Vučić.

Prema njegovim rečima, do otvaranja novih radnih mesta ne bi došlo bez koordinisanog rada Vlade Srbije, PKS i podrške, kako je rekao, “inostranih prijatelja”. “Samo takav koordinisani rad i zajednički napor može da nas dovede do boljih rezultata i uspeha. Smatramo da je započeta reforma srpskog komorskog sistema dobra i da je dobro što 20 nezavisnih komora deluje jedinstveno”, rekao je Vučić. Premijer je istakao da Vlada Srbije, slušajući potrebe privrede preko PKS, nastoji da napravi pristojniju, modernu, normalnu i uspešnu zemlju. “Mnoge inicijative privrednika za izmene zakona potekle su preko PKS ili drugih komora i asocijacija u zemlji. Vlada je od PKS dobila rešenja za nešto manje od 500 problema iz radnih oblasti, a koja su potekla od privrednika. Vlada Srbije zato daje punu podršku reformi komora od koje očekujemo da postanu funkcionalan i aktivan učesnik u kreiranju budućih ekonomskih mera”, zaključio je Vučić.

Vučicć je izjavio da je započeta reforma komorskog sistema dobra i ocenio da je Privredna komora Srbije (PKS) postala jedan od ključnih partnera Vlade u sprovođenju reformi.
“Mi vidimo PKS kao institucionalnog predstavnika privrede i istinskog partnera Vlade. Čini mi se da bez zajedničkog rada sa PKS teško da bismo uspeli da dovedemo mnoge investitore u našu zemlju”, rekao je Vučić. On je kao primer najavio sutrašnje otvaranje 120 novih radnih mesta u Krupnju u okviru tekstilne industrije, ističući da je do te investicije došlo između ostalog i zahvaljujući naporima Privredne komore Srbije. PKS je, prema njegovim rečima, postala pravo mesto za zastupanje interesa privrede, pravo mesto za svakodnevni dijalog, ali i direktnu koordinaciju sa Vladom u planiranju i sprovođenju reformi.

Započeta reforma srpskog komorskog sistema je, naveo je Vučić, dobra, pogotovo što će 20 komora koje rade odvojeno početi da deluju jedinstveno. (Tanjug)

You may also like