Aleksandar Vučić: Srbija će postati gospodarska velesila

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić prognozirao je u srijedu nakon sastanka s misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će Srbija dobiti visoku ocjenu od ove financijske organizacije za rezultate dosadašnjih reforma u fiskalnoj konsolidaciji. Vučić je na tiskovnoj konferenciji poslije sastanka s dužnosnicima MMF-a rekao da će Srbija nastaviti provođenje programa koji je dogovorila.

“Vjerujem da ćemo u godinama pred nama biti jedna od najsnažnijih ekonomija u regiji”, rekao je Vučić. Predsjednik vlade Srbije istaknuo je da su “povučeni teški potezi” kako bi se sredilo stanje javnih financija, ali da se postignućima svi mogu ponositi, te da je već poduzeta polovica najtežih mjera čije će pozitivne rezultate građani moći osjetiti za šest mjeseci do godinu dana. “Možete me voljeti ili ne, ali ovo su brojke zbog kojih se svatko od vas može ponositi”, rekao je premijer, ocijenivši da su “rijetki primjeri u svijetu da netko osigura rast uz mjere fiskalne konsolidacije”. “Bit će teških stvari, ali više od pola smo već obavili. Rezultati se vide, a ljudi će u svojim džepovima moći osjetiti i prije nego smo ugovorili”, rekao je premijer i zatražio od građana potporu i razumijevanje za teške mjere.

On je istaknuo da će Srbija nastaviti provođenje programa koji je dogovorila s MMF-om s “ne prelaznim, nego veoma dobrim ocjenama”. Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počela je u ponedjeljak u Beogradu prvu reviziju aranžmana sa Srbijom vrijednog 1,2 milijarde eura. Trogodišnji stand by aranžman iz predostrožnosti odobren je 23. veljače i obuhvaća strukturne reforme, mjere štednje za smanjenje proračunskog deficita, te potporu ekonomskim i fiskalnim mjerama koje provodi srbijanska vlada. (Agencije)