Aleksandar Vučić: Nema poskupljenja struje, energetska sigurnost kroz diverzifikaciju

 Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da mu je važno da obezbedi energetsku sigurnost zemlje kako bi građani mogli da računaju na sigurno snabdevanje energentima. On je na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa evropskim komesarom za energetiku Marošom Šefčovičem, rekao da je za Srbiju najvažnije pitanje obezbeđivanje gasnog snabdevanja u narednom periodu, od 2019. godine, donosi Tanjug.

Vučić je istakao da je neophodna diversifikacija snabdevanja gasom, ukazujući da, kad postoji više mogućnosti za snabdevanje, to može da smanji cenu tog energenta. S tim u vezi premijer je kazao da je Srbija spremna da pored ruskog i azerbejdžanskog gasa, uz podršku EU, bude povezana i sa snabdevanjem iz arapskih zemalja.On je rekao da će snabdevanje gasom biti korisno i zbog otvaranja energetskog terminala u Grčkoj.Vučić se zahvalio Evropskoj komisiji i Delegaciji EU u Beogradu za sve što su za Srbiju učinili i u tom kontekstu podvukao obezbeđivanje filtera za Termo elektranu Nikola Tesla, koji bi trebalo da obezbede čistiji vazduh. Premijer je rekao da će to pomoći da se ostvari cilj, a to je smanjivanje emisije štetnih gasova za 9,8 odsto do 2030. godine. “Očekujemo da će sutra na sednici vlade to i da se usvoji”, naveo je Vučić i dodao da su čištiji vazduh i smanjenje emisije štetnog gasa, stvari o kojima se u vladi raspravljalo. “Nisam stručnjak za ekologiju, ali ćemo odraditi svoj deo posla u oblasti zaštite životne sredine”, poručio je premijer i dodao da je glavna tema razgovora bila energetika, jer je zainteresovan da dovede gas u Srbiju.

Vučić je izjavio da će vlada razgovarati o ceni struje, da će o rezultatima tih razgovora javnost biti obaveštena sutra, a da poskupljenje neće uslediti pre 1. avgusta.Premijer je rekao da vlada radi na tome da struja poskupi u što manjem procentu, budući da je svestan da građanima Srbije nije lako.Vučić je rekao da se nada da će građani osetiti boljitak “po svojim džepovima od reformskih mera koje će doći najkasnije tri meseca nakon toga”.Istovremeno je ukazao da ni zaposlenima u EPS-u nije lako i da je povećanje cene struje bitno kako bi njihova kompanija radila bolje.U vezi sa razgovorima koji su vođeni sa MMF-om, Vučić je rekao da to nisu razgovori sa neprijateljem, već sa institucijom koja želi dobro Srbiji, ali da Vlada Srbije bolje razume potrebe i situaciju svojih građana.Vlada će, kako je rekao, zaštititi najsiromašnije, jer želi da smanji procenat poskupljenja struje.On je najavio da će večeras biti nastavljeni razgovori i da očekuje da će sutra vlada izaći sa rezultatom. “Moramo donositi hrabre i teške odluke. Uveren sam da će ljudi biti zadovoljni finalnim rezultatom, boljim životom”, rekao je premijer ukazujući i na dobre ekonomske rezultate. Na osnovu fiskalnih podataka, deficit će i u junu biti značajno manji od planiranog, najavio je Vučić i dodao da će Srbija biti, prema visini deficita, među šest najboljih evropskih zemalja, a u 2016. među prvih pet.

Šefčović je izjavio da je za ovaj region važno da u politici energetske bezbednosti bude integrisana sa partnerima iz Evropske unije, kako bi ceo sistem bio snadbeven iz različitih izvora.Šefčović je izjavio da je za čitavu Evropu, pa i Srbiju, najbolja garancija za energetsku bezbednost diverzifikacija, što znači snadbevanje gasom iz više izvora i više ruta. “Mislim da je za ovaj region važno da bude dobro integrisan sa partnerima u EU kako bi naš ceo sistem bio snadbeven iz različitih izvora kao što je premijer predložio, iz Azerbejžzana jer se na taj način otvaraju mnoge mogućnosti, a siguran sam da će Rusija ostati veoma važan partner”, rekao je Šefčović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.On je ocenio da je potrebno uspostaviti čvrst okvir, dobru međusobnu povezanost između država članica i budućih članica EU, “kako bismo se postarali da iskroristimo značaj evropskog energetskog tržišta”. “Za nas je najvažnije da se postaramo da Srbija ima čvrste garancije sa stanovništa energetske bezbednosti, da ima dovoljno gasa i struje za svoje građane i industriju”, rekao je Šefčović.

On je precizirao da su za energetsku bezbednost ovog regiona i čitave Evrope važni tržišni mehanizmi koji će garantovati fer cenu. “To je šablon koji želimo da ojačamo u Evropi i ovako gledamo na rasprave koje su u toku sto se tiče različitih putanja gasa”, precizirao je Šefčović govoreći o najavi izgradnje Tuskog toka i gasovoda preko Azerbejdžana.Prema njegovim rečima, EU nije ubeđena u komercijalnu stranu odluke da se u potpunosti zatvore tranzitne rute gasa kroz Ukrajinu. “Nisam razumeo zašto moramo da imamo iznenadnu promenu sa ovakve dobrouspostavljene rute, pogotovo što je isporuka gasa iz Rusijie uvek negde u Evropi, a ne na turskoj granici”, rekao je Šefčović.On je izjavio je da na Srbiju gledaju kao deo projekta energetske unije i da je uveren da će saradnja biti veoma bliska.Šefčović je naveo da je u razgovoru istakao da energetska unija ne staje na granicama EU i da će raditi sa prijateljima, zemljama kandidatima i da nije čudo što je Srbija prva zemlja u koju je došao u okviru energetske unije.

On je istakao i potrebu gasne interkonekcije sa Bugarskom i posebno zahvalio premijeru Vučiću što je Srbiju učinio liderom u klimatskoj agendi i zastiti životne sredine.Kako je rekao zajedno ćemo učiniti da sneg “bude beo, a ne crn” da deca dišu čist vazduh, da voda bude za piće a ne zagađena.On je ponovio da Srbiju vidi deo projekta energetske unije i poručio da ćemo deliti tehnologije u zaštiti klime i životne sredine.Šefčović se na početku obraćanja i našalio rekavši da voli da dolazi u Srbiju i između ostlaog što ovde pravilno izgovaraju njegovo ime i prezime.

You may also like