Home Energetika Aldott: Imamo solidan rezultat s obzirom na sve okolnosti

Aldott: Imamo solidan rezultat s obzirom na sve okolnosti

by Agencije

Ina je, s obzirom na nepovoljnu globalnu situaciju na tržištu, u 2015. godini uspjela ostvariti solidan rezultat, izjavio je u utorak predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott. Aldott je u izjavi za novinare istaknuo da je Inina prilagođena EBITDA za 2015. na godišnjoj razini porasla oko devet posto, na 3,7 milijardi kuna, te da je Ina prošle godine reinvestirala oko 60 posto novčanog toka, odnosno više od 1,6 milijardi kuna.

Neto dobit bila je pod velikim utjecajem jednokratne stavke tj. daljnjeg otpisa imovine u Siriji, međutim to ne utječe na novčani tok, rekao je Aldott. Ina je u srijedu objavila da je u prošloj godini ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 18,86 milijardi kuna, što je 21 posto manje nego godinu dana prije, dok je neto dobit bez jednokratnih stavki pala za 83 posto, na 58 milijuna kuna. No, kad se uzmu u obzir jednokratne stavke, Ina Grupa je poslovala s gubitkom od 1,42 milijarde kuna, što je 25 posto manji gubitak nego u 2014. Prema poslovnom izvješću, Ina Grupa lani je ostvarila dobit prije kamata, oporezivanja i amortizacije (EBITDA) od 2,95 milijardi kuna, što je 10 posto više u odnosu na godinu ranije. CCS EBITDA bez jednokratnih stavki iznosila je, pak, 3,67 milijardi kuna, što je 9 posto više u odnosu na 2014.

Kompanija je lani uložila 1,65 milijardi kuna, što je samo 2 posto manje nego u 2014. godine.  U 2016. godini bi, po Aldottovim riječima, ipak trebalo doći do određenog pada Ininih investicija.  Ina je lani, kaže Aldott, u usporedbi s drugim kompanijama imala relativno stabilna kapitalna ulaganja, investiravši sličan iznos kao godinu ranije. Ove godine, ovisno o situaciji na tržištu nafte i plina, očekuje se nastavak strateških investicija i možda odustajanje od manjih, rekao je Aldott dodavši da se mogu očekivati investicije između 1,3 i 1,6 milijardi kuna.

Upitan koje je važnost istraživanja nafte i plina na Jadranu u Ininim investicijskim planovima, odgovorio je da Ina još ništa nije potpisala te da će fokus, u sadašnjim uvjetima cijene nafte od oko 30 dolara za barel, biti više na on-shore projektima. Što se tiče rafinerijskog poslovanja, Aldott kaže da Ina ima pripremljen investicijski projekt u Rijeci, koji, kako je rekao, može biti u skladu s ciljevima nove vlade o pokretanju investicijskog ciklusa, jer je riječ o investiciji većoj od 400 milijuna eura.

Da bi ta investicija bila ostvarena potrebna je stabilnost poreznog sustava, a problem je i porez na rafinerijske proizvode, koji konkurencija nema, kaže Aldott. “O tome moramo razgovarati prije pokretanja investicije i, naravno, vidjeti može li ta investicija biti isplativa uzme li se u obzir da je tržište u Hrvatskoj i regiji smanjeno u usporedbi sa stanjem od prije pet godina”, kaže Aldott.

Upitan bi li u slučaju realizacije investicije u Rijeci višak bila Rafinerija nafte Sisak, Aldott je odgovorio da je trenutno unutar rafinerijskog poslovanja fokus na Rijeci te da je plan povećati tamošnju proizvodnju koja bi servisirala tržište u cijeloj Hrvatskoj i regiji, uz istovremeni pronalazak rješenja za održivu budućnost sisačkog pogona u Ininom sustavu. “Sisak je strateški važan za nas, ali moramo pronaći njegov doprinos za našu budućnost”, rekao je Aldott.

Upitan kakve odnose očekuje s novom vladom, kazao je da očekuje suradnju u rješavanju regulatornih i poreznih pitanja.  “Kao i prije, otvoreni smo za razgovor. Veća ulaganja, kao doprinos Ine hrvatskom gospodarstvu, moraju se dogovoriti i pronaći zajednički interes privatnih dioničara i vlade što je vrlo važno za budućnost Ine”, kaže Aldott.

Related Posts