Aladrović najavljuje pregovore sa sindikatima o tržištu rada

Nužne promjene
Ministar rada i mirovinskog sustava koji sad vodi i ministarstvo obitelji i socijalne politike najavio je razgovore sa sindikatima o izmjenama Zakona o radu. One su, kaže, nužne, a sindikati su već rekli da su spremni izaći na ulice ako do tih izmjena dođe.

“Razgovarali smo sa sindikatima u proteklom mandatu pa ćemo i ovoga puta. Reaktivirali smo Gospodarsko-socijalno vijeće i naravno da ne dolaze u obzir bilo kakve izmjene Zakona o radu, ali… Krajem ljeta ćemo sjesti i razgovarati i nadamo se da ćemo postići konsenzus između poslodavaca i sindikata, ali moramo biti svjesni da će taj konsenzus biti relativno teško postići. Izmjene Zakona o radu su nužne da bi hrvatsko tržište radne snage i hrvatska ekonomija dobili nekakav dodatan motiv za svoj razvoj“, rekao je Josip Aladrović za Novu TV, dodavši kako u prošlom mandatu ta tema nije otvarana, ali da je sada zaista krajnje vrijeme.

Kaže kako se govorilo o valu otkaza i nakon 1. lipnja no to se, kaže, nije dogodilo. “Vjerujemo da neće ni na jesen do toga doći jer smo puno toga učinili, donijeli smo mjere za lipanj, srpanj i kolovoz i tu nećemo stati”, kaže Aladrović. Kazao je i da će krajem kolovoza donijeti nove mjere koje će pridonijeti da tržište radne snage ostane stabilno.

Komentirao je i nedostatak radnika u građevini. “U tom kontekstu dobro je čuti da jedna gospodarska grana nema radnika, da joj nedostaje radne snage jer to znači da gospodarske aktivnosti postoje. Jedan dio nedostatka te radne snage nadoknađivali smo uvozom radnika, odnosno kvotama. Zbog epidemiološke situacije nešto je teže doći do tog uvoza radne snage, ali se svi trebamo suočiti s tim da ćemo na tržištu radne snage morati doživjeti ozbiljne promjene. Konkretno, bit će tu prekvalifikacija i stjecanja novih vještina“, rekao je Aladrović.

You may also like

0 comments