Al Sisi obećao jačanje sigurnosti zemlje

Egipatski predsjednik Abdel Fatah el Sisi u srijedu je obećao da će pojačati sigurnost u zemlji usred nagađanja da je pad ruskoga putničkog zrakoplova na Sinaju prije više od tjedan dana uzrokovala podmetnuta bomba.

“Pojačat ćemo napore da bismo zajamčili sigurnost svakome tko dolazi u posjet Egiptu”, rekao je Al Sisi, pozvavši Egipćane na jedinstvo u, kako je kazao, “ova teška vremena”. “Nitko ne može slomiti volju Egipćana”, rekao je tijekom posjeta Šarm el Šeiku.  U padu ruskoga zrakoplova 31. listopada, nedugo nakon polijetanja iz Šarm el Šeika prema Sankt Peterburgu poginulo je svih 224 putnika i članova posade. Žrtve su bili većinom ruski državljani. Zbog tragedije su Rusija i Velika Britanija obustavile letove prema Egiptu, što je potaknulo bojazan domaćeg stanovništva od potencijalnog negativnog utjecaja na turizam, jedan od glavnih izvora nacionalnog prihoda.

Procjenjuje se da privremena obustava letova Egipat mjesečno stoji oko 280 milijuna američkih dolara (2 milijarde kuna), kazao je egipatski ministar turizma Hešam Zazu. “Gubici mogu dosegnuti i 6,6 milijarda egipatskih funta ukoliko obustava potraje oko tri mjeseca”, rekao je Zazu nakon sastanka ministara o posljedicama rušenja ruskog zrakoplova. Ministar je podsjetio da turisti iz Velike Britanije i Rusije čine oko 66 posto turističkog prometa u Šarm el Šeiku. U utorak je predstojnik ureda ruskoga predsjednika Sergej Ivanov kazao da bi zabrana komercijalnih letova prema Egitpu mogla potrajati i više mjeseci. Britanski i američki dužnosnici iznijeli su pretpostavke po kojima je uzrok rušenja zrakoplova eksplozija bombe. Odgovornost za to preuzeo je ogranak IS-a na Sinaj

You may also like